New York Times o Schwarzenbergovi: Kníže odpadlík | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

New York Times o Schwarzenbergovi: Kníže odpadlík

Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg (Foto Blesk - David Malík)

Šéf české diplomacie, jeden z důležitých účastníků sametové revoluce, ale i kníže odpadlík, který podkopával představy lidí o aristokratech. Takto zavzpomínal na Karla Schwarzenberga (†85) americký list The New York Times (NYT).

Deník vzpomněl roli knížete během sametové revoluce, jeho působení na Hradě i ve dvou vládách, kdy vedl českou diplomacii. Schwarzenberga popisuje také jako zaníceného stoupence atlantické spolupráce a Evropana. „Byl jako postava z učebnice dějepisu, nebo ze sbírky pohádek,“ zavzpomínal na knížete bývalý velvyslanec USA v Praze Norman Eisen. „Zvyklosti mu byly naprosto lhostejné, přestože byl potomkem urozených evropských rodin, které tolik z oněch zvyklostí vymyslely,“ dodal.

Přečtěte si
ELLA Průšová
21. 11. 2023 • 16:39

„Zvyklosti mu byly naprosto lhostejné, přestože byl potomkem urozených evropských rodin, které tolik z oněch zvyklostí vymyslely,“ dodal.
On byl potomek nějakých sloužících, žádnou školu nedodělal, neměl na to buňky.......
U nás si přivlastnil, co se mu líbilo, ale nepatřilo! To je hnus, co píšete!

AHel
21. 11. 2023 • 15:53

Stlízlivý americký pohled, ten se tak moc nevidí... na rozdíl od patolízalů České koruny.... lepšího člověka nebylo....smutné...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.