Poslední facka Klause knížeti (†85): Místo na pohřeb do Špindlu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Poslední facka Klause knížeti (†85): Místo na pohřeb do Špindlu

Václav Klaus a Karel Schwarzenberg v roce 2010
Václav Klaus a Karel Schwarzenberg v roce 2010 (Profimedia.cz)

Odešla velká osobnost. To pronesl včera prezident Petr Pavel (62) při posledním rozloučení s Karlem Schwarzenbergem (†85) v katedrále svatého Víta. S knížetem se loučila šlechta z celé Evropy, ale i politici a osobnosti napříč společností.

Zaplněná katedrála včera sledovala dvouhodinové poslední rozloučení se zesnulým politikem. Středobodem byla rakev zahalená do barev knížecího rodu.

Duka na mši za Schwarzenberga: Kardinál promluvil o poslední setkání na Dřevíči

Video se připravuje ...

U ní stál erb Schwarzenbergů a také Řády bílého lva a zlatého rouna. Zádušní mši se státními poctami před stovkami pozvaných lidí sloužil pražský arcibiskup Jan Graubner (75) a kázání vedl kněz Tomáš Halík (75).

„Karel Schwarzenberg by měl vejít do naší historické paměti jako vychovatel naší soudobé české společnosti,“ řekl Halík, podle kterého kníže ukazoval rozdíl mezi hrdým češstvím a zatuchlým čecháčkovstvím.

Obřad také provázelo několik písní, z nichž jednu na kytaru zahrál salesiánský kněz Ladislav Heryán (63). Na závěr prošel průvod s rakví kolem Schwarzenberské kaple a pak už rakev zamířila na poslední cestu.

Klaus raději ve Špindlu

Zatímco smuteční hosté vzpomínali v Praze na knížete, exprezident Václav Klaus (82) si užíval zahájení zimní sezony ve Špindlerově Mlýně. Tam ho redakce Aha! zastihla, jak vychází z restaurace. A to poté, co tvrdil, že mši vynechá, aby se v katedrále nenachladl poté, co se vyléčil z covidu. „Není důvod, abych tam chodil,“ řekl později Rádiu Impuls s tím, že přátelé se Schwarzenbergem nebyli.

Kněz Heryán zahrál lidovku ve sv. Vítu: Schwarzenberg říkal že je hříník, byl hluboce věřící

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.