Scénář pohřbu knížete: Aristokraté v Praze, zavřený Hrad, vítězný marš nad Napoleonem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Scénář pohřbu knížete: Aristokraté v Praze, zavřený Hrad, vítězný marš nad Napoleonem

Karel Schwarzenberg bude pohřben ve Schwarzenberské hrobce na Orlíku.
Karel Schwarzenberg bude pohřben ve Schwarzenberské hrobce na Orlíku.  (Blesk/M. Přibyl, V Foltová, D. Malik )

Dnešní pohřeb Karla Schwarzenberga (†85) přivede do Prahy řadu významných hostů. Vedle představitelů české i evropské šlechty, to budou také významní politici z domova i ze světa. Prahu čeká v souvislosti s pohřbem také několik omezení.

Ostatky Schwarzenberga byly tři dny vystaveny v pražském kostele Panny Marie pod řetězem. Včera měla veřejnost naposledy možnost se poklonit u rakve. Ta byla přikrytá schwarzenberskou vlajkou, jinak byl kostely prakticky bez výzdoby. Start v poledne To se ale dnes ve svatovítské katedrále změní. Zde budou vystaveny Řád bílého lva i Zlatého rouna a knížeti se dostane i dalších státních poct.

Karel Schwarzenberg, záznam z roku 1990

Video se připravuje ...

Samotný pohřeb začne úderem 12. hodiny. Mši v katedrále bude sloužit pražský arcibiskup Jan Graubner (75), kázání pronese kněz Tomáš Halík (75). 34 úderů zvonu Právě Halíkovi kníže zanechal osobní dopis, ve kterém napsal, co má obsahovat kázání i jakou hudbu chce zahrát. Zazní tak katolický hymnus Dies irae (Den hněvu), ale i koleda Narodil se Kristus Pán, kterou měl kníže ve velké oblibě a chrámem se ponesou i tóny československé hymny.

V průběhu ceremonie promluví i prezident Petr Pavel (62) nebo členové rodiny. Po skončení mše průvod s rakví zastaví u Schwarzenberské kaple v katedrále a zazní 34 úderů zvonu Zikmund na počest 34 let svobodné republiky. Na závěr zahraje ještě marš, který byl složen pro maršálka Schwarzenberga, který pomohl porazit Napoleona v bitvě u Lipska. Nakonec pohřební vůz s rakví projede kolem Schwarzenberského paláce i ministerstva zahraničí. Pak by měl v policejním doprovodu zamířit k hradu Orlík, kde v rodinné hrobce kníže najde místo posledního odpočinku.

Rozhovor s Karlem Schwarzenbergem z roku 2018.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.