Pohřeb Karla Schwarzenberga už zítra: Zikmund odbije 34x | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Pohřeb Karla Schwarzenberga už zítra: Zikmund odbije 34x

Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg (Jan Ignác Říha)

﷯ Den D se blíží. Pohřeb Karla Schwarzenberga (†85) se státními poctami se uskuteční zítra v poledne v Katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Detaily, v čem bude pohřeb jiný a jak bude probíhat, prozradil Miroslav Sklenář (53), bývalý hradní protokolář. Exministr zahraničí, dlouholetý politik i hlava šlechtického rodu, to všechno byl Schwarzenberg.

„Domovskou farnost měl u Svatého Salvátora, chodil k páteru Tomáši Halíkovi (75). Protože ten kostel není tak velký, myslím, že Katedrála svatého Víta se jako hlavní katolický kostel pro zádušní mši v tomto případě nabízí,“ řekl Sklenář v pořadu Epicentrum Blesku. Zdůraznil, že i když vláda schválí pohřeb se státními poctami, při rozhodování o podobě obřadu vždy záleží na rodině. „U takových osobností je zvykem ponechat pro tuto situaci alespoň částečný scénář. V případě Karla Schwarzenberga v něm bylo i přání, aby v rámci zádušní mše zazněla píseň Narodil se Kristus Pán. To je dojemné, zejména teď v adventním čase,“ prozradil Sklenář jeden z detailů obřadu.

Rakev se zesnulým politikem a hradním kancléřem Karlem Schwarzenbergem v kostele Maltézských rytířů Panny Marie pod řetězem, 6. prosince 2023, Praha ve večerních hodinách.

Video se připravuje ...

Naznačil, že pokud se političtí představitelé dohodli s rodinou, je možné, že po zádušní mši zazní čestná salva. „Zatím ale nejsem informován, jestli opravdu ano, stejně jako ani o tom, zda nad Pražským hradem přeletí gripeny,“ nastínil Sklenář možnosti, které ještě zůstávají pro průběh ceremoniálu veřejnosti otevřené. Jisté ale je, že se rozezní zvon Zikmund. „Třicet čtyři úderů tohoto zvonu má skrytou symboliku – odkazuje na počet roků svobodné republiky,“ dodal bývalý hradní protokolář. 

Loučení s knížetem a detaily pohřbu. Strach o Krampola. A Pavel prohlížel hodinky

Video se připravuje ...



Přečtěte si
pravlast
8. 12. 2023 • 06:47

Cizák chodil k Halíkovi,ten zase chce přiběhlíky,Zikmund zazvoní 34x a doufám že přitom spadne žlutomodrý hadr z Národního Muzea a ze Svatého Víta.Opravdu nevím proč levoboček má mít státní pocty.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.