Karel Schwarzenberg (†85): Rodinné kalamity slavného knížete | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Karel Schwarzenberg (†85): Rodinné kalamity slavného knížete

Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg (Foto Blesk - David Malík)

Tři děti a vdova Therese (83) usilovně řeší, kde proběhne poslední rozloučení s milovaným otcem a manželem Karlem Schwarzenbergem († 85), jehož úmrtí Česko zasáhlo v sobotu. Aha! v té souvislosti připomíná složité rodinné vztahy.

Možností je, že s knížetem, který sebe označoval za „mizerného křesťana, ale obstojného katolíka“, se rozloučí v katedrále svatého Víta. To, že mezi pozůstalými a pražským arcibiskupstvím probíhají jednání, včera potvrdil jeho mluvčí Jiří Prinz. „V tuto chvíli nejsem ale schopen říct víc,“ řekl. Souběžně se řeší, kde pak ostatky svérázného politika spočinou. „Vím, že jeho přáním bylo být pohřben na Orlíku,“ řekl včera Aha! Schwarzenbergův bývalý nadřízený, expremiér Mirek Topolánek (67). Vše ale bude záležet na rozhodnutí rodiny.

Život bez lesku

Život potomků šlechticů může v někom vyvolávat závist a falešný pocit toho, že mají na růžích ustláno. Realita bývá však jiná, i když se o ní často nepíše. Z manželství našeho exministra zahraničí s lékařkou Therese, rozenou hraběnkou z Hardeggu, kterou odvedl k oltáři hned dvakrát, se narodily tři děti. Psal se tak životopis plný lásek, nevěr, propadů, vzestupů i vítězství.

Zranil se na lovu

Johannes Nepomuk Ondřej Schwarzenberg (nejstarší syn, přezdívka Aki)

Novým, už 13. knížetem se po smrti otce Karla stal dědičný princ Jan (55). Ten již v roce 2007 převzal od svého otce správu rodového majetku, který se skládá z lesního a rybničního hospodářství, zámku Orlík a dalších rodových sídel. Princ Jan je podruhé ženatý a bezdětný. Na rozdíl od otce je uzavřený a jeho největší láskou je lov. Johannes utrpěl v roce 2011 na velkém honu černé zvěře v okolí Orlíku vážné zranění. Selhala mu nová kulovnice a její závěr mu vletěl do tváře. Lékaři tehdy úraz napravovali více než 30 stehy.

Pietní místa pro Schwarzenberga. Záhadná smrt Čechmánka. A slzy pro kamarádku slavných

Video se připravuje ...

V pubertě závislá na drogách

Anna Carolina Schwarzenbergová (druhorozená dcera, přezdívka Lily)

Manželem princezny Anny Caroliny (54) byl filmový scenárista Peter Morgan, spoluautor populárního seriálu Koruna nebo neméně úspěšné divadelní hry Audience u královny. Společně přivedli na svět pět dětí. Jejich manželství však před několika lety skončilo rozvodem. V dokumentárním filmu Můj otec kníže Anna Carolina otevřeně ukázala řadu rodinných příběhů, jež měly daleko k legendám, které šlechtické rody obvykle obklopují. „Brzy jsem odešla z domova, brala jsem drogy, kradla jsem, abych na ně měla. Otec to vzal bez výčitek, jako nemoc, odvezl mne do léčebny,“ přiznala tehdy v uvedeném díle.

Nemanželský syn

Karl Philipp Prinzhorn (třetí dítě, přezdívka Witti)

Karel (44) má jiného biologického otce. Ví se, že jím je rakouský politik a podnikatel Thomas Prinzhorn. Ačkoli politik a podnikatel Karla dokonce adoptoval, kníže ho považoval za vlastního. Pravdou ale je, že kvůli této aféře se manželství Schwarzenbergových tehdy dočasně rozpadlo.

Na dva roky ochrnula po úrazu na lyžích

Therese Schwarzenbergová (vdova)

Do smutku se nyní zahalila lékařka Therese Schwarzenbergová (83), která pochází z rodu rakouských hrabat Hardegg. Ta se poprvé za Karla Schwarzenberga (mezi aristokraty známý jako Cary) provdala v roce 1967 v tyrolském Seefeldu. On se do ní zadíval již v roce 1957 na banketu pro nezadané aristokraty. Po nevěře Theresy se manželé v roce 1988 rozvedli, i když nadále zůstali přáteli. Své druhé »ano« si řekli znovu 22. srpna 2008. Svatba se konala v tichosti na zámku Obermurau ve Štýrsku.

Topolánek o vládnutí se Schwarzenbergem: Smsky na papírkách, tajná zbraň hromadného ničení i lovení ryb granátem

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.