Zdravotní rádce Aha! Jak trénovat mozek? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Zdravotní rádce Aha! Jak trénovat mozek?

Mozek si nepamatuje věci kontinuálně, ale pouze segmenty, které si skládá dohromady.
Mozek si nepamatuje věci kontinuálně, ale pouze segmenty, které si skládá dohromady. (iStock.com)

Mozek je řídicí orgán lidského těla, který pracuje nepřetržitě ve dne v noci. Ovládá veškeré tělesné funkce od činnosti srdce, přes trávení, pohyb, řeč až po myšlení, paměť či vnímání emocí.

„Aby mozek správně pracoval, je potřeba mu věnovat dostatečnou péči. Je nutné dbát hlavně na pestrou a vyváženou stravu,“ říká MUDr. Kristina Slavíková, revizní lékařka VoZP. Mozek spotřebuje každý den velké množství energie, proto je třeba ji doplňovat. „Například vejce a ořechy díky svým živinám podporují poznávací funkce mozku a paměť. Borůvky, káva a potraviny bohaté na antioxidanty mají zase ochrannou funkci,“ vysvětluje doktorka Slavíková.

»Kontrolór« všeho

Mozek kontroluje každou myšlenku, každý pohyb. Přicházejí do něj senzorickými nervy informace ze všech částí těla. Jakmile je rozšifruje a zhodnotí, vyšle potřebné signály motorickými nervy ke svalům. Kromě procesů řízených naší vůlí ještě kontroluje dýchání, srdeční rytmus nebo trávení.

Další tipy na mozkovou kondici

• Pravidelný pohyb jako je chůze, běh, plavání a jóga zlepšuje krevní oběh a dodává kyslík do mozku.

• Duševní cvičení jako je čtení, řešení hádanek, luštění křížovek, hraní her podporuje mozkovou činnost.

• Dostatek spánku je důležitý pro správnou funkci mozku.

• Doplňky stravy: Poraďte se se svým lékařem, co by bylo pro zdraví vašeho mozku nejlepší. Obecně to jsou vitamíny B a D, omega-3 mastné kyseliny.

Nevyléčí, zpomalí

Zatím neexistuje žádný účinný lék, který by zpomalil neurodegenerativní onemocnění mozku (např. Alzheimerova choroba, demence). Ale správně nastavená léčba může zpomalit postup těchto onemocnění.

Pomůže umělá inteligence

V blízké budoucnosti bude právě umělá inteligence schopná přesně vyhodnocovat výstupy magnetických rezonancí pacientů a také rychle vyhodnotí změny na mozku při vyšetření. Česká společnost Neurona dokonce vyvíjí mobilní aplikaci, která z řeči člověka odhalí možné příznaky onemocnění Alzheimerovou chorobou.

Trénujte paměť s odborníky

Ode dneška až do neděle probíhá po celé republice Národní týden trénování paměti. Profesionální trenéři vám nabídnou zdarma 200 osvětových přednášek. Kde a kdy se budou konat, najdete na webu www.trenovanipameti.cz.

Víte, že...

...mozek se skládá z miliard neuronů, které jsou navzájem propojeny? Odhaduje se, že každý den přijdeme až o 78 tisíc neuronů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.