Pět dobrých rad: Mozek v kondici i po 50! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Pět dobrých rad: Mozek v kondici i po 50!

Nastartujte mozek pomocí těchto tipů.
Nastartujte mozek pomocí těchto tipů. (iStock)

To že jste na světě už více než půl století, neznamená, že patříte do starého železa! I když s přibývajícím věkem hrozí, že začínáme zapomínat, jsme roztržití, až hloupneme, lze tomu vzdorovat. Podle odborníků stačí dodržovat pár jednoduchých tipů.

1/ Učte se!

Spousta lidí je toho názoru, že od určitého věku je už příliš pozdě na to, učit se něčemu novému. Jenže to je kardinální omyl. „Výzkum ukazuje, že získávání nových znalostí stimuluje růst nových nervových spojení a zvyšuje celkovou plasticitu mozku. To může mít řadu pozitivních účinků na kognitivní funkce, včetně zlepšení paměti, pozornosti a schopností řešit problémy,“ vysvětluje doktor Anthony Thompson, vedoucí psychologického programu na Ardenské univerzitě.

2/ Zůstaňte v pohybu!

Není potřeba uběhnout maraton, i když by to jistě bylo skvělé, ale pohyb je prostě třeba. „Existuje mnoho výzkumů, které spojují vyšší míru fyzické aktivity s lepším fyzickým a duševním zdravím v pozdějším věku. Postačí přitom 150 minut středně intenzivního aerobního cvičení týdně,“ říká odborník z výzkumného programu Dr. Adam Moreton. Tak co, kdy vyrazíte?

3/ Dostatečně spěte!

Kvalitní spánek je nezbytný pro konsolidaci paměti a kognitivní funkce. Průměrný člověk by si měl dopřát sedm až devět hodin spánku za noc. Je ale také pravda, že s přibývajícími roky jeho potřeba klesá. Zda ho máte dostatek, zjistíte jednoduše – ráno se probudíte svěží a plni optimismu. Pokud se cítíte pod psa, měli byste spánkový deficit bez odkladu řešit.

4/ Dobře jezte a pijte jen svátečně!

Jídlo a pití, které konzumujeme, je také hlavním faktorem pro udržení zdraví mozku. „Strava bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné obiloviny a omega-3 mastné kyseliny podpoří zdraví mozku,“ říká Dr. Moreton. Jasně, že si občas dopřejte dortík nebo štamprličku, ale nemělo by to být denně.

5/ Hoďte si nohy na stůl!

Někdy se to dělá těžko, obzvláště když je člověk v jednom kole, ale hodit starosti za hlavu je to, co váš mozek ocení ze všeho nejvíc. „Chronický stres může mít také negativní dopad na kognitivní funkce,“ varuje Dr. Moreton.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.