Tesař Milan (56) přežil pád z 9 metrů: Učí se opět chodit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Tesař Milan (56) přežil pád z 9 metrů: Učí se opět chodit!

Zdravotní stav se postupně zlepšil.
Zdravotní stav se postupně zlepšil. (Foto Aha! – Karel Janeček, archiv Milana Jadrníčka)

Přežil vlastní smrt! Milan Jadrníček (56) se doslova narodil jen díky pohotovosti spolupracovníků, kteří jej našli pod schodištěm v bezvědomí poté, co se zřítil ze 3. patra budovy u Hradce Králové. I když si vážně poranil mozek, začal opět chodit, v pohodě čte a přes výpadky paměti se bifluje se angličtinu.

Neštěstí se stalo 30. dubna 2022, ve chvíli, kdy nosil po schodech materiál. Maličké zavrávorání a pád z výšky 9 metrů na betonovou zem byl jen mžik. Upadl do bezvědomí a zůstal bezvládně ležet. „Kdyby ho včas nenašli, lékaři by ho už nenahodili. Šlo o minuty, protože dopadl po zádech přímo na hlavu. Co mi říkali jeho kolegové, co ho zachránili, tak byl v kritickém stavu,“ popisuje Milanova sestra Monika Kubacká (48). Milan krvácel do mozku a měl zlomené páteřní obratle. Monika se bráchy ujala a od osudného dne, kdy vrtulník přepravil na pokraji smrti do Fakultní nemocnice v Hradci Králové, se od něj nehne.

Po náročných operacích a díky tuhému kořínku vstal Milan doslova z mrtvých. Učí se znovu žít, aby se mohl za pár dnů nastěhovat do bytu, který mu jako bezbariérový sehnala v Janově u Krnova právě jeho milující sestra Monika. Nikdy na tom nebude stejně,jako před zraněním, i tak ale dělá výrazné pokroky. Začal chodit a číst, učí se anglicky. „Některá slovíčka se mi vybavují z filmů nebo písniček,“ říká. Studuje i přes obrovské bolesti hlavy, které ho dál sužují. Stále je pod dohledem odborníků z urologie, neurologie a ORL.

V nemocnici bojoval Milan o holé přežití.

Zapomněl synovo jméno

Milan si nepamatuje skoro nic z toho, co bylo před úrazem, ani po něm. „Zhrozil jsem se, když jsem se probudil z komatu a nemohl jsem si vzpomenout na jméno svého syna Jana (28). Ale zlepšuje se to. Navíc jsem po úrazu zcela přestal kouřit, to je paráda,“ chlubí se Milan.

Změna životních hodnot

Úraz Milanovi změnil životní styl, zvyklosti i žebříček hodnot. „Dříve jsem byl spíše introvert, teď jsem zjistil, že kolem sebe už potřebuji lidi. Raduji se z každého úspěchu, učím se vařit, prát, začal jsem chodit sám na nákupy, život je přece ještě přede mnou,“ usmívá se.

Velký bojovník s vůlí

V současné době Milan pobývá v Sociální službě Podhorská v Nemocnici AGEL Podhorská v Rýmařově. „Přes všechny zdravotní potíže a problémy jsem vnímala jeho sílu a vůli překonat těžkou ránu osudu a najít zpět své místo,“ sdělila sociální pracovnice Miroslava Hořínková.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.