Jaromír (62) z Ostravy se znovu narodil: Zánět místo rakoviny slinivky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jaromír (62) z Ostravy se znovu narodil: Zánět místo rakoviny slinivky

„Utekl jsem hrobníkovi z lopaty,“ přiznává Jaromír.
„Utekl jsem hrobníkovi z lopaty,“ přiznává Jaromír.  (Foto Aha! – Michal Charbulák, archiv Jaromíra Přívary)

Podruhé se narodil, a to doslova! Poté, co se Jaromír Přívara (62) z Ostravy v nemocnici dozvěděl krutou diagnózu o nádoru ve slinivce, pomalu se smiřoval se smrtí. Pak ale přišlo něco, s čím ani v nejkrásnějších snech už nepočítal.

Období plné stresu se zdravotními trablemi začalo nenápadnými nevolnostmi. Po pěti dnech však, aniž by ho cokoli bolelo, Jaromír Přívara náhle zežloutl. „To mě vyděsilo. Zprvu lékaři pojali logicky podezření na žloutenku, jenže pak mi na slinivce našli nádor s tím, že je nejspíše rakovinový,“ vylíčil. Dalších 11 dní žil v hrůzné představě, co ho čeká. „Samozřejmě jsem se dočetl, že rakovina slinivky je jedna z nejfatálnějších diagnóz. Myslel jsem, že mě čeká posledních pár měsíců života,“ přiznal.

Lékaři však novotvar chtěli řádně prozkoumat, aby měli jistotu. Tenkou jehlou provedli biopsii, tedy odběr vzorku. „Vyšel nám zánět. To nás překvapilo, tak jsme biopsii opakovali. Stejný výsledek. Dali jsme hlavy dohromady a s pomocí krevních testů určili diagnózu – vzácnou formu zánětu slinivky břišní, která imituje nádor,“ popsal lékař Petr Kovala.

Reakce slinivky

Zánětlivé ložisko tlačilo na odvod žluči a způsobilo zmíněné zažloutnutí. Příčinou byla velmi vzácná autoimunitní reakce slinivky, ovlivňující celé tělo. „Zprvu jsem byl na kortikoidech, které se mnou řádně zamávaly, teď jsem už na příjemnějších lécích, ty musím brát už stále,“ řekl Jaromír Přívara.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.