Táta tří dcer byl krůček od smrti: Po loučení se zázračně probral | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Táta tří dcer byl krůček od smrti: Po loučení se zázračně probral

Vítek s dcerkami Magdalenou, Kateřinou a Barborou.
Vítek s dcerkami Magdalenou, Kateřinou a Barborou. (Foto archiv Vítka Roušala)

Chodil po horách, jezdil na kole a sjížděl řeky. Aktivní život Vítku Roušalovi (48) z Vrčeni na Plzeňsku před rokem a půl ukončila mrtvice, po níž skončil v kómatu. Naštěstí se probral, nyní však potřebuje nákladnou léčbu.

Vítek žil se svou ženou Lenkou (46) a třemi dcerami Magdalenou (24), Barborou (20) a Kateřinou (11) na vsi a společně se starali o různá zvířata včetně koní. To se však na podzim roku 2021 změnilo. „Jednoho večera jsem seděla v kuchyni nad učením, když jsem najednou uslyšela z koupelny tátův křik. Křičel, ať zavolám sanitku, že dostal mrtvici. Krátce nato upadl do kómatu,“ popsala osudný okamžik Magdalena.

Nedávali mu naději

V nemocnici zjistili, že měl krvácení do mozkového kmene. „Doktor volal, že ho operovat nebudou, že je jim to moc líto,“ vylíčila Magdalena s tím, že v komplikované době covidu rodině dovolili přijít se naposledy rozloučit. Jenže... Vítek přežil, dokonce se z kómatu probral. „Mysleli si ale, že už bude navždy na přístrojích, nebude nikdy moci sám dýchat ani polykat. Posílali jsme mu nahrávky vzkazů, oblíbené písně a audioknihy,“ řekla nejstarší dcera.

Velké pokroky

Postupem času začal zase sám dýchat a občas dokázal i sníst pár soust. „Později už byl dokonce i schopný říct několik slov, i když špatně srozumitelných. Dobré také bylo, že si všechno a všechny pamatoval. Po dalších měsících v nemocnicích začal trochu hýbat pravou částí těla,“ vyjmenovala úspěchy Vítkova žena Lenka.

Můžete pomoci i vy

Pro zlepšení stavu potřebuje Vítek Roušal tři až čtyři intenzivní neurorehabilitace, přičemž jedna stojí 78 tisíc korun. Potřebné finanční prostředky pomáhá shánět Nadační fond Galenos. Chcete také pomoci? Jakoukoliv částku stačí poslat na transparentní účet 2601572011/2010, VS: 2304 (zpráva pro příjemce: Vítek).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.