Velká naděje pro pacienty: Mrtvice nemá šanci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Velká naděje pro pacienty: Mrtvice nemá šanci!

ilustrační foto
ilustrační foto (shutterstock.com)

Pro každého člověka, který prodělal mrtvici, je to velmi traumatizující zážitek a přeje si, aby se už nikdy neopakoval. S tím v budoucnu pomůže monitorování pacientů právě po cévní mozkové příhodě.

Od příštího roku startuje ve spolupráci neurologů a kardiologů studie, která bude dlouhodobě sledovat vybrané pacienty po mrtvici. Právě pro ně recidiva nemoci znamená vysoké procento úmrtí a tato studie by měla přinést cenná data o skrytých příčinách mrtvice a doporučit účinné léčebné postupy. Lidé, kteří trpí srdeční arytmií a především fibrilací síní, jsou velmi často postiženi cévní mozkovou příhodou. Ovšem odhalení této srdeční arytmie je obtížné a vyžaduje, aby byl nemocný monitorován. „Proto je naším cílem, abychom co nejvíc pacientů po mrtvici dostali na monitoraci,“ říká doc. Aleš Tomek, primář Neurologické kliniky FN Motol.

„Do podkoží se zavede monitor, který je propojen s telefonem, mobilní aplikací a zdravotnickým zařízením. Čím déle takto pacienta hlídáme, tím více arytmií zachytíme. Díky tomu mu co nejdřív zajistíme pomoc, a tak odvrátíme opakování mrtvice,“ vysvětluje prof. Miloš Táborský, přednosta FN Olomouc.

Fibrilace síní

Hlavním rizikem arytmie je možnost tvorby srdečních sraženin při nepravidelných, rychlých a neúčinných stazích srdečních síní. Sraženiny se mohou uvolňovat do krevního oběhu a ucpávat tepny, nejčastěji mozkové. 

Víte, že...

...ročně u nás mrtvici prodělá 19 tisíc lidí?
...30 % z nich umírá, 30 % má doživotní následky?
...u třetiny pacientů je riziko, že se bude opakovat?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.