Máte podezření na mozkovou příhodu? 70 % mrtvic je podceněných! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Máte podezření na mozkovou příhodu? 70 % mrtvic je podceněných!

Mnoho pacientů se kvůli laxnímu přístupu potýká s nevratnými následky CMP.
Mnoho pacientů se kvůli laxnímu přístupu potýká s nevratnými následky CMP. (Foto Nadační fond Čas je mozek, Shutterstock)

Česko patří ke světové špičce v kvalitě i dostupnosti léčby mrtvice. Přesto je to právě mozková příhoda, která je druhou nejčastější příčinou úmrtí! Za tímto paradoxem stojí fakt, že 70 % dospělých lidí nedokáže rozpoznat příznaky nebo je zlehčují.

U mrtvice jsou rozhodující dvě věci – umět rozeznat příznaky a okamžitě volat linku 155. A to je potíž, pacienti potíže často bagatelizují a se zavoláním sanitky obvykle váhají tak dlouho, že se dostanou do nemocnice ve fázi, kdy takřka neexistuje účinná pomoc.

Je tohle mrtvice?

Mezi nejčastější znaky patří povislý koutek, ochabující končetiny nebo porucha řeči. K tomu se často přidružují silná bolest hlavy, brnění končetin, pocity na zvracení, někdy i mdloby. Předpažte obě ruce, a pokud jedna z nich výrazně klesá, může se jednat o mrtvici. Mozková příhoda také mnohdy může připomínat opilost.

Řekněte si o pomoc!

Až 10 % pacientů se snaží dojet do nemocnice po vlastní ose, čímž velmi riskují. „V každé nemocnici podmínky pro léčbu mrtvice nejsou a pacient pak podstupuje další převoz a ztrácí čas, který rozhoduje o jeho dalším životě i postižení. Proto, je-li podezření na mrtvici, je potřeba volat 155. Záchranáři přesně vědí, kam pacienta odvézt a předem mu tam předjednají místo i okamžité zahájení léčby,“ nabádá MUDr. Aleš Tomek, Ph.D., primář neurologie FN Motol.

Věděli jste, že…

… pokud se pacient dostane do nemocnice do 90 minut, má 50% šanci na úplné vyléčení? Do tří hodin se zcela vyléčí jeden ze 7 pacientů, nad 4,5 hodiny je to jen jeden ze 14.

Neúprosná statistika

Každoročně u nás mrtvice postihne přes 23 000 lidí, denně na ní zemře 20 lidí, další se po zbytek života potýká s následky. Nejčastěji postihuje osoby nad 70 let, shodně muže i ženy. ČR přitom disponuje 47 specializovanými centry. Garantovaná dojezdová vzdálenost je do 90 minut.

Čas je mozek

Nadační fond Čas je mozek zvyšuje povědomí o cévní mozkové příhodě (CMP) a jejích příznacích. Díky zapojení odborníků pomáhá pacientům a rodinám zařadit se do aktivního života. Více na www.casjemozek.cz.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.