Ministr financí Stanjura: Kde bude hledat rezervy? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ministr financí Stanjura: Kde bude hledat rezervy?

Vláda bude hledat úspory.
Vláda bude hledat úspory. (Archiv Blesku)

Ministr financí Zbyněk Stanjura (57, ODS) se potýká s velkým úkolem: osekat státní dluh skoro o 80 miliard korun. Ucelený plán chce představit v únoru. Komu sáhne či už sáhl na peníze?

Od chvíle, kdy se chopil rezortu, je Stanjura komunikačně zdrženlivý. Jak Aha! informoval mluvčí ministerstva Tomáš Weiss, pracuje a připravuje škrty (zatím se uskutečnilo jen pár dílčích, třeba ve slevách na jízdném či platech státních zaměstnanců). Celkové úspory chce prezentovat až poté, co se na všem shodne v rámci koalice.

Ambicí nejen ministra, ale celé vlády Petra Fialy (57, ODS) je, aby deficit státního rozpočtu, který na letošek naplánovala exministryně Alena Schillerová (57, ANO), nebyl 377 miliard korun, ale o 80 miliard nižší. „Kdybychom pokračovali stejným tempem, tak na dluhovou brzdu (zákon, podle kterého zadlužení nesmí přesáhnout 55 % HDP, pozn. red.) narazíme už někdy za 2,5 roku, a to si prostě Česká republika nemůže dovolit,“ řekl k tomu Stanjura v ČT. Odmítá ale vizi razantního zvyšování daní.

Novému šéfovi státní kasy přitom nevěří třeba exprezident Václav Klaus (80). Míní, že bez plošných škrtů Stanjura nejenže neušetří, ale přímo naopak. „Rostoucí inflace a ceny zdražují všechno možné. Ano. Myslím, že ten deficit bez zásadních zásahů této vlády bude vyšší a vyšší,“ řekl tvrdě Aha!.

Pokud se prý Stanjurovi jeho záměr podaří, je dle Klause kouzelník. Současná hlava státu Miloš Zeman (77) zase radí, aby Stanjura zrušil daňové výjimky a ušetřil skoro 400 miliard. V tom ale Zemanovi odmítala vyhovět i Schillerová, a to kvůli sociálním dopadům – mezi takové výjimky totiž patří třeba sleva na poplatníka či na dítě.

DOTACE FIRMÁM

Takzvaně první na ráně budou podle dřívějších prohlášení některé dotace pro firmy a agrokoncerny. Loni poslanci ODS už toto navrhovali a počítalo se s úsporou přes 70 miliard korun.

DPH NA PIVO

Dle signálů z kabinetu by mohlo dojít i na daň z přidané hodnoty u piva. Tu v květnu 2020 expremiér Babiš(67, ANO) snížil pro čepované pivo v hospodách na 10 % v rámci zavádění EET.

SPOTŘEBNÍ DANĚ

I když vláda nechce zvyšovat finanční zátěž, takzvané daně z neřestí (alkoholu, cigaret, hazardu) pro ni budou zdrojem vyšších příjmů. Nedávno to připustil vicepremiér Marian Jurečka (40, KDU-ČSL).

POLITICI A SOUDCI

Od ledna se dle zákona zvýšily platové základny politiků, soudců a žalobců o 6 procent, podle přijaté novely ale od února i díky včerejšímu rozhodnutí Senátu klesnou zpátky. Úspora 600 milionů.

STÁTNÍ ZAMĚSTNANCI

První věc, kterou nová vláda udělala, bylo zmrazení platů úředníků a značně osekala slíbené peníze navíc pro další zaměstnance eráru. Státní kase to má zachránit 8 miliard

SLEVY NA JÍZDNÉM

Vláda schválila konec 75procentní slevy na jízdné pro seniory a studenty. Od dubna by měla být sleva 50 %, nově ale i pro důchodce s invaliditou třetího stupně. Úspora? 1,8 miliardy korun.

DÁLNIČNÍ ZNÁMKY

Ministr dopravy Martin Kupka (46, ODS) avizoval zdražení dálničních známek. Neupřesnil o kolik, ale argumentoval inflací a také ambicí stavět další a další kilometry.

Přečtěte si
kuromrd
21. 1. 2022 • 07:39

Bože! To je stejnej moula jako ten Kalousek. Svět se řítí do s*aček.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.