Revoluce ve zdravotnictví: Úhrada léků, pomůcek, zubní péče... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Revoluce ve zdravotnictví: Úhrada léků, pomůcek, zubní péče...

ilustrační foto
ilustrační foto (NH Hospital a.s.)

Podle rezortu zdravotnictví, který ještě v prosinci řídil Adam Vojtěch (35, ANO), je právě rok 2022 nositelem největší revoluce za posledních 15 let. To vše díky novele zákona o veřejném zdravotním pojištění, která má umožnit mimo jiné lepší dostupnost hrazených zdravotních služeb. Co vše obsahuje?

Dostupnější inovativní léky a léky na vzácná onemocnění

● Moderní a inovativní léky se snáze dostanou do systému tak, aby byly pacientům hrazeny.
● U vysoce inovativních léků bude delší doba pro dočasnou úhradu. I v případě konce této lhůty bude povinnost pacienta lékem doléčit.
● Léky na vzácná onemocnění (třeba na cystickou fibrózu, svalovou dystrofii apod.) budou posuzovány z hlediska reálné klinické praxe – samotných pacientů je totiž málo.

Víc hrazených pomůcek

● Od Nového roku se rozšířil seznam hrazených zdravotnických pomůcek pro lidi se zdravotním postižením.
● Jedná se třeba o sluchadla pro vzdušné vedení pro binaurální korekci, prostředky pro lokální kyslíkovou terapii, ochranné přilby a přístroje pro invazivní domácí umělou plicní ventilaci.
● U dalších prostředků se navyšuje jejich úhrada či počet kusů. Jde např. o chodítka, slepecké hole či řečové procesory.
● Některé prostředky mohou nově předepisovat sestry, nepotřebují souhlas lékaře. Jedná se například o obvazy, pomůcky pro inkontinentní pacienty a pro lidi se stomií.

Nově hrazené výkony

Od 1. ledna se z veřejného zdravotního pojištění budou hradit tyto výkony:

● časný záchyt očních vad u dětí předškolního věku
● vyšetření pneumologem v rámci programu časného záchytu karcinomu plic
● vstupní komplexní vyšetření pacienta v podiatrické ordinaci

Hrazená vakcinace

● Nově je plně hrazeno nepovinné očkování proti klíšťové encefalitidě u lidí starších 50 let.
● Došlo i ke změně v úhradě vakcinace proti meningokoku u dětí. V případě skupiny B je nově možné očkování zahájit do 1. roku života dítěte oproti stávajícím šesti měsícům. U dalších skupin A, C, W, Y pak dochází k rozšíření úhrady na děti do 14 let věku, dosud to bylo jen do 2 let.
● Plně hrazené je také očkování proti chřipce pro osoby starší 65 let a zdravotnický personál.

Domácí péče

● Dosud mohl hrazenou domácí péči předepsat jen ošetřující lékař po hospitalizaci pacienta.
● Nově ji mohou indikovat na omezenou dobu (14 dní, v případě paliativní péče až 3 měsíce) i další doktoři. Třeba ambulantní specialisté, lékaři na pohotovosti anebo urgentním příjmu. A to i v případech, kdy pacient nebyl hospitalizován.

Umělé oplodnění

● Novinka ministerstva zdravotnictví zvyšuje věk žen, dokdy je možné provést umělé oplodnění metodou in vitro fertilizace. A to z 39 na 40 let.
● Zůstává však pravidlem, že tato metoda se ženám hradí nejvíce třikrát za život (čtyřikrát, pokud bylo v prvních dvou případech vpraveno jen po jednom embryu).

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (12. 1. 2022)

Přečtěte si
hillaarkaa
12. 1. 2022 • 14:07

A pak se ještě modlit,aby Vám v té puse nějaký pátek držela.Mě vypadla po roce a půl keramická a nic jsem ani po stížnosti a urgenci u SK nedostala.Jen ždímat prachy

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.