Propuštěný David Rath již ordinuje: Chrání práva pacientů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Propuštěný David Rath již ordinuje: Chrání práva pacientů

Bývalý středočeský hejtman David Rath po svém propuštění (11. 1. 2022)
Bývalý středočeský hejtman David Rath po svém propuštění (11. 1. 2022) (Blesk:ROBERT KLEJCH / CNC Robert Klejch)

Bývalý středočeský hejtman, ministr zdravotnictví a teď už i exvězeň David Rath (56, exČSSD) nelení. Po propuštění z basy hned začal ordinovat ve své praxi v Hostivicích. A jak potvrdil Aha!, stane se z něho pacientský ombudsman.

V úterý byl na podmínku z brněnské basy propuštěn a včera už léčil své sousedy. „Pacienty tady v Hostivicích jsem měl dnes od rána, dá se říct po nějaké té době, poprvé,“ řekl Aha! Rath, který se dříve jako praktický lékař i živil. Úplně ze cviku ale nevyšel, a to i když strávil 3,5 roku za mřížemi. Ve věznici totiž vypomáhal jako lékař, a plánuje to dělat i po svém propuštění. Podle svých slov by tam měl dojíždět na dva dny v týdnu.

Bude ombudsmanem

Kromě své lékařské praxe bude ale David Rath také ombudsmanem, tedy bojovníkem za práva nemocných. Tento post mu totiž nabídl Svazu pacientů a on ho přijal. „Lidé se mě mohou zeptat, jestli jsou správně léčeni. Já jim navrhnu nějaký postup, co by se mělo doplnit či jaké další vyšetření udělat,“ prozradil Aha! exhejtman.

Práce zadarmo

Svaz pacientů chce využít i jeho politických znalostí. „Svaz chce využít i mé zkušenosti bývalého ministra a předsedy zdravotního výboru Sněmovny. Takže bych jim byl užitečný i v rámci politických jednání či příprav materiálů a připomínkování různých vyhlášek,“ dodal Aha! expolitik odsouzený za korupci. Funkce by podle jeho slov měla být nehonorovaná, tedy zadarmo.

Nemá chuť kandidovat

Na otázku, zda se plánuje vrátit do politiky, ale David Rath odpověděl odmítavě. „Nějakou formu poradenství, to asi do budoucna úplně vyloučit nemůžu, v tuto chvíli ale ne,“ řekl Aha! bývalý poslanec za ČSSD. ,,Abych aktivně sám kandidoval, na to skutečně chuť už nemám,“ doplnil. Aha! se svěřil, že po opětovně nabyté svobodě je to těžší než ve vězení.

„Tam je to takový stereotyp. Někdy nudný, že se člověk otravuje, protože nemůže dělat skoro nic z obvyklých věcí. Venku je ale toho tolik, že zatím moc nestíhám,“ prozradil Rath s tím, že nyní si musí všechno obstarat sám. A bývalá hvězda sociální demokracie se také po propuštění znovu učí s počítačem. „Jsou tam nějaké novinky. Někdy mi to trvá déle, než si najdu věci, které jsem dřív dělal rychle a jednoduše,“ prozradil Aha!.



Přečtěte si
jity
15. 1. 2022 • 12:06

konvalinka já s vám naprosto souhlasím. Nechápu tu nenávist, proč když už to odnesl jeden za všechny tuneláře, tak proč si lidé nechávají vymýt mozky a chovají vůči němu nenávist. A´t si každý hledí svého, kdyby byl u koryta tak žere také.

konvalinka34
15. 1. 2022 • 11:34

On to odnesl za všechny tuneláře. Prostě ho obětovali!!! Vy taky dávate plat, nebo část, třeba na charitu?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.