Fialův kabinet žádal o důvěru... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Fialův kabinet žádal o důvěru...

Premiér Fiala před Sněmovnou hovořil rovnou půlhodinu.
Premiér Fiala před Sněmovnou hovořil rovnou půlhodinu. (Foto ara)

Nová vláda, nové sliby, nová várka sněmovních přestřelek. Kabinet premiéra Petra Fialy (57, ODS) včera předstoupil před dolní komoru, po které chtěl vyslovení důvěry. Opoziční ANO a SPD mu ale cestu k vládnutí rozhodně neusnadnily.

Nejdříve před poslanci devět ráno vystoupil premiér Petr Fiala (57, ODS) s půlhodinovým projevem. něm zopakoval, že chce Česko posunout mezi nejvyspělejší země světa. Že důchodovou reformu chce mít kabinet hotovou do konce příštího roku a že ročně by se mělo stavět o 10 tisíc bytů víc. A že země pod jeho správou nemíní žít na dluh. ,,Stát má šetřit na sobě, nikoli na občanech,” ujišťoval občany Fiala ke slibovaným škrtům.

Není žvanění jako žvanění

Následnou mnohahodinovou debatu potom odstartoval bývalý premiér Andrej Babiš (67, ANO). Ten, co si dříve stěžoval, že Sněmovna je žvanírna, svůj projev natáhl až na osmdesát minut. ,,My skutečně nemůžeme podpořit vládu, která záměrně klame občany, slibuje to, co nikdy nemůže splnit, a místo konkrétních řešení nabízí otřepané fráze a nicneříkající floskule,” hromoval Babiš. „Žvanírna znamená, když dotyčný nemluví k věci a vystupuje jen kvůli tomu, aby se prezentoval kvůli médiím. Můj projev byl nabitý konkrétními fakty na rozdíl od projevu premiéra Fialy a programového prohlášení, které je směsí vzletných slibů, vágních prohlášení, závazků bez termínů a nic neříkajících floskulí,“ poučil pak Aha! Babiš.

Bez překvapení

Odešel nakonec Fiala a jeho tým s důvěrou? To do uzávěrky tohoto vydání nebylo jasné. Opačný výsledek se ale neočekával. Pětikoalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN Pirátů totiž dohromady má 108 poslanců. K vyslovení důvěry stačilo mít nadpoloviční většinu z 200 členů dolní komory, a to navíc jen těch přítomných.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.