Další obstrukční show ve Sněmovně: Pandemický maraton na pokračování! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Další obstrukční show ve Sněmovně: Pandemický maraton na pokračování!

Expremiér Andrej Babiš (ANO) v Poslanecké sněmovně.
Expremiér Andrej Babiš (ANO) v Poslanecké sněmovně. (Blesk)

Posledně »jeli« celou noc. Přes 35 hodin pětikoalice Sněmovnou protlačovala pandemický zákon, pak jim ho ale minulý čtvrtek potopil Senát. Kvůli obstrukcím opozice se tak včera stále posouval a posouval další bod – vydání Andreje Babiše (67, ANO) ke stíhání!

Že přehlasování senátního veta k pandemickému zákonu nebude rychlou záležitostí, bylo jasné už před začátkem únorové schůze Sněmovny. Šéf SPD Tomio Okamura (49) už dopoledne avizoval, že jeho strana bude projednání znovu blokovat. Začátkem února, když dolní komora ve zrychleném řízení normu projednávala, se jednání kvůli obstrukcím protáhlo na téměř 36 hodin! Včera přitom byl na programu i další ožehavý bod, vydání expremiéra Babiše v kauze možného dotačního podvodu na farmu Čapí hnízdo. Spolu s ním měli zákonodárci řešit i vydání pražského exprimátora Bohuslava Svobody (78, ODS) ve vleklém případu Opencard.

Optimista Válek

Horní komora, kde má vládní koalice většinu, pandemickou normu minulý čtvrtek překvapivě potopila. Senátorům vadilo, že Sněmovna normu schválila ve stavu legislativní nouze. Věci moc nepomohl ani ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (61, TOP 09). Ten byl přistižen, že místo aby pečlivě naslouchal výhradám senátorů, na svém telefonu »mastil« karty. Ministr se poté nechal slyšet, že nepochybuje, že poslanci senátní veto přehlasují. V opačném případě prý požádá vládu o vyhlášení nouzového stavu na 14 dní! Výsledky jednání ale nebyly do uzávěrky tohoto vydání známé.

Jednání Sněmovny o pandemickém zákoně: Předseda SPD Tomio Okamura (15.2.2022)

Šéf ANO obrátil a píše: Kolegové, zvažte to

Ještě coby ministr financí a později i premiér se Babiš svému vydání policii nebránil. Naopak poslancům doporučoval, ať ho vydají, ti jeho přání dvakrát vyslyšeli. Před včerejším jednáním ale poslancům šéf ANO poslal dopis, v němž píše, aby vydání důkladně zvážili. „Jde o ochranu moci zákonodárné před neodůvodněnými a zcela nesprávnými zásahy moci výkonné cestou zneužití trestního stíhání kohokoliv z nás, stávajících a budoucích poslanců,“ napsal v dopise. Zopakoval v něm také, že celá dotační kauza je účelová.

Čapí hnízdo původně patřilo Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se však přeměnilo na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získalo padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu nemělo nárok. Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. V roce 2017 Babiš vložil holding do svých svěřenských fondů.

Farský skončil, sklidil potlesk

Po 11 letech přestal být Jan Farský (42, STAN) poslancem. Avizoval, že mandátu se kvůli svému studiu v USA vzdá, což také včera na začátku sněmovní schůze udělal. „Jedním z problémů jsem se stal i já. A já přeji této vládě maximální úspěch a přišlo mně škoda, že bych její práci zatěžoval a komplikoval tím, že bych jí starosti přidělával. Proto jsem se rozhodl že budu rezignovat na poslanecký mandát,“ řekl ve své závěrečné řeči, za kterou sklidil potlesk.

Loučení Jana Farského (STAN) poté, co složil poslanecký mandát (15.2.2022)

Farský v lednu oznámil, že získal stipendium v Americe a plánoval původně mandát vykonávat na dálku. Po kritice z opozičních, ale také vlastních řad se pak rozhodl s funkcí seknout. Kvůli tomu se také musel na otočku z USA vrátit.

Přečtěte si
pravlast
16. 2. 2022 • 16:33

Správně,jen ať si uspávač hadů fiala užije okopávání kotníků.
http­s://ww­w.par­lamen­tnilis­ty.cz­/are­na/mo­nitor­/Zablo­kuje­me-to-Az-do-voleb-Rekl-Fiala-V-roce-2016-692968

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.