Vlastní bydlení, vodné, řidičáky, dotace na topení: Co vše se letos mění?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vlastní bydlení, vodné, řidičáky, dotace na topení: Co vše se letos mění?!

ilustrační foto
ilustrační foto (iStock, Depositphotos)

Ceny nemovitostí jsou na historických maximech. A centrální bankéři tvrdí: v těchto nejistých dobách by si měl na »bydlo« půjčit jen ten, kdo bude stoprocentně schopen splácet. I proto od dubna brutálně ztížili podmínky, za kterých půjde získat hypotéku. Jaké jsou?

BYDLENÍ

  1. Banka vám od dubna půjčí maximálně čtyři pětiny (80 %) z ceny nemovitosti. Na byt za 5 milionů tudíž budete muset mít z vlastního celý 1 milion. Jen lidé mladší 36 let dostanou půjčených 90 procent.

  2. Celkové zadlužení žadatele o hypotéku bude nově maximálně 8,5násobkem jeho ročního čistého příjmu. Tedy pokud čistého berete 20 tisíc měsíčně, nesmíte dlužit více než 2,04 milionu korun. Poměr se opět upravuje pro mladší 36 let (ti mohou dlužit až 9,5násobek čistého ročního příjmu).

  3. Měsíční výše splátek celkového dluhu nebude moci být vyšší než 45 procent (u osob mladších 36 let je tu hranice 50 procent) měsíčního čistého příjmu. Berete-li tedy 20 tisíc čistého, nesmíte splácet více než 9 tisíc měsíčně.

»ŽOLÍK« PRO MLADÉ

Krize na trhu s bydlením a do toho rostoucí nároky na hypotéky dělají hlavu zejména mladým rodinám. Právě pro ty ministerstvo pro místní rozvoj přichystalo speciální podmínky. Manželé, registrovaní partneři či páry pečující trvale o dítě do 15 let mohou už od ledna získat úvěr až 750 tisíc korun na modernizaci obydlí, 3 miliony na koupi bytu nebo 3,5 milionu na pořízení rodinného domu. Musejí se ale vejít do věkového limitu max. 40 let. Výše poskytnutého úvěru bude i nadále ve výši 90 procent uznatelných nákladů. Doba splatnosti půjčky pak bude 10 let v případě modernizace a až 30 roků v případě pořízení bydlení.

DOPRAVA

FLASTR ROVNOU

Když zajedete mimo předepsaný čas do pruhu pro autobusy a taxi, můžete dostat nově pokutu na místě. Dosud musela obecní policie tyto přestupky postupovat do správního řízení. Znamená to také, že si vás mohou »měšťáci« najít i na kameře a poslat majiteli vozidla domů dopis s pokutou.

ZABAVÍ I ESPÉZETKU!

Policisté a celníci budou mít od Nového roku novou pravomoc: pokud vás vyzvou k úhradě pokuty a vy neuposlechnete, můžou vám zabránit v další jízdě tak, že vám nainstalují botičku či seberou registrační značku. Zpět ji dostanete až na služebně oproti zaplacené pokutě.

DÉLE NA ZAPLACENÍ

Na zaplacení pokuty (správně řečeno určené částky) v omezené lhůtě, aby vám nepřipsali trestné body, bude nově 30 místo 15 dnů ode dne doručení výzvy. Pomoci to má jak majiteli vozidla, tak úředníkům.

ÚLEVA PRO STROJVEDOUCÍ

Odpočinek strojvedoucích, kteří kvůli vyčerpání dělají často fatální chyby, má regulovat novela zákona o drahách. Co všechno obsahuje?

VODNÉ A STOČNÉ? BUDE VYROVNÁNÍ!

Ministerstvo financí vydalo s platností od 1. ledna 2022 až do roku 2026 nový cenový věstník regulující ceny vodného a stočného. Podle rezortu nově vydaný výměr přináší hned několik novinek, které budou mít pozitivní dopad na cenu vody pro spotřebitele. Tou nejdůležitější je tzv. vyrovnání: pokud společnost vybere ve vodném a stočném více, než měla, bude tyto prostředky v následujících letech muset vracet spotřebitelům formou nižší ceny.

Rezort chce tlačit na to, aby služby zlevnily, ale nejspíše dosáhne jen toho, že budou zdražovat pomaleji. Cena vodného a stočného v Česku vytrvale roste, od 1,5 koruny v průměru za kubický metr v roce 1990 po 91,7 koruny v dubnu loňského roku. V květnu 2020 vlivem snížení sazby DPH z 15 na deset procent průměrná republiková cena klesla k 89 korunám, ale v roce 2021 už převyšovala 93 korun a letos se v některých městech čeká i cena přes stovku!

DOTACE NA KOTLE

S letošním jarem začnou jednotlivé kraje nabízet nízkopříjmovým domácnostem dotace na výměnu starých kotlů. Ty jim mohou pomoci pokrýt až 95 procent nákladů. „Na výměnu kotle na pevná paliva 1. a 2. emisní třídy dosáhnou domácnosti s čistým příjmem, který nepřekročil v roce 2020 limit 170 900 korun (14 242 Kč na osobu a měsíc),“ přibližuje Petra Roubíčková, mluvčí rezortu životního prostředí. Domácnosti, kde žijí jen důchodci se starobním důchodem nebo invalidním důchodem 3. stupně, pak mají na dotace nárok automaticky. Možnost vyměnit si kotel ale mají nadále i ostatní domácnosti, těm může příspěvek pomoci uhradit až 50 procent nákladů.

Celý článek i s podrobnostmi naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (11. 1. 2022)

Přečtěte si
hillaarkaa
11. 1. 2022 • 14:02

Covid-zdražování-covid-zdražování-covid-zdražování a stále dokola.Něco nového??

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.