BODOVÝ SYSTÉM NOVĚ: Hazard za volantem se ještě prodraží | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

BODOVÝ SYSTÉM NOVĚ: Hazard za volantem se ještě prodraží

Překročení rychlosti o 50 kilometrů v hodině má být nově za 6 bodů a s tučnější pokutou.
Překročení rychlosti o 50 kilometrů v hodině má být nově za 6 bodů a s tučnější pokutou. (David Malík)

Vjíždění na přejezd, když svítí červená, výrazné překročení rychlosti či odmítnutí dechové zkoušky. To jsou jen některé příklady závažných dopravních přestupků, které budou trestány ještě přísněji než dosud. Počítá s tím nový bodový systém, který má začít platit od roku 2024.

Již 16 let v Česku funguje bodový systém a současný ministr dopravy Martin Kupka (46, ODS) už chystá novelu zákona, která má podle něj lépe potírat závažné silniční nešvary. Zároveň se má bodový systém zjednodušit. „Úprava by přinesla jednoduché tři základní kategorie přestupků v bodovém hodnocení – 6, 4 a 2 body. V tom by to bylo zřetelnější než v současné podobě,“ vysvětlil ministr Aha! Ten hodlá novelu předložit do Parlamentu v druhé půlce roku, aby mohla začít platit od roku 2024. Aha! vám už teď přináší některé hlavní změny, které se řidičů dotknou.

ZA VOLANT OD 17 LET JEN S MENTOREM!

Od roku 2024 by vlastníky řidičáků mohli být už i sedmnáctiletí. Avšak pozor! Takový člověk by mohl zpočátku řídit jen pod dohledem jiného zkušeného řidiče, tzv. mentora. „Mentor bude uveden v registru řidičů, to znamená, že začínající řidič v 17 letech bude u svého záznamu v registru řidičů mít uvedené jednotlivé mentory. Když je následně zkontroluje policista, tak uvidí, kdo může dohlížet na jízdu začínajícího řidiče,“ popsal Kupka. Mentory by mohl mít začínající řidič až čtyři. A kdo jími může být? Jedině osoba, která vlastní řidičák nejméně 10 let a v uplynulých pěti letech jí nebylo řízení zakázáno.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.