Nový bodový systém od ledna 2022: Piráti tři roky bez řidičáku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nový bodový systém od ledna 2022: Piráti tři roky bez řidičáku

Šoféři budou pod bedlivým dozorem policistů.
Šoféři budou pod bedlivým dozorem policistů. (Foto Aha! – D. Malik, T. Tran, A. Malachovský, D. Černovský)

Za život ohrožující přestupky na silnici až tři roky bez řidičáku. Ministerstvo dopravy to chce nandat pirátům silnic a naopak jen méně závažná porušení netrestat tak přísně. Nový bodový systém by měl platit už od roku 2022.

Dvanáct bodů zůstává, snadněji je ale vyčerpají ti, kteří závažně ohrožují jiné. Podle ministra dopravy Karla Havlíčka (50, za ANO) budeme po vzoru západních zemí razantněji trestat prohřešky jako je nevěnování se řízení kvůli telefonování, vysoké překročení rychlosti či řízení pod vlivem alkoholu. „Přísněji se tak postihuje záměrné porušování předpisů, kdy cílem je vyloučit tzv. piráty silnic z provozu. Bodový systém má působit preventivně a být pro řidiče srozumitelný,“ říká Havlíček.

Jen tři sazby
A právě kvůli zjednodušení zůstanou jen tři sazby bodů – 6, 4 a 2. Nejmírnější postih čeká třeba řidiče, kteří překročili rychlost o 10 až 20 km/hod. v obci nebo méně než 30 km/hod. mimo obec. Úplně bez bodů pak zůstane třeba porušení zákazu zastavení a stání, nerozsvícení světel nebo zapomenutí dokladů. U podobných deliktů se také snižuje horní hranice pokuty na místě z 2000 na 1500 Kč, ale policisté to mohou vyřešit i domluvou. Naopak u nejzávažnějších přestupků může nově člověk přijít o řidičák až na tři roky, zatímco dosud to byly dva roky.

Bič na zelenáče
Novinkou přitom je i to, že čerství řidiči budou mít na dva roky jen poloviční bodové konto. O řidičák tak budou moci přijít už po vyčerpání šesti bodů. Nově se také zavádí povinnost nosit reflexní vestu při vystoupení z auta při nouzovém stání v obci a výslovně je v novém zákoně zakázáno parkovat na chodníku. Policie také nebude mít možnost odebrat na místě řidičský průkaz osobě, která se nepodrobila povinné lékařské prohlídce. Po projednání návrhu na Legislativní radě vlády půjde novela zákona na projednání ve vládě, odkud bude muset zamířit do Parlamentu.

Tresty

Přečtěte si
stařec
18. 7. 2022 • 16:15

Pitomce na cestě vyřeší jen psychotesty!! Kdy budou??!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.