Ministři hledají, kde uspořit miliardy: Zdraží jízdné SENIORŮM I STUDENTŮM! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Ministři hledají, kde uspořit miliardy: Zdraží jízdné SENIORŮM I STUDENTŮM!

Pražská MHD.
Pražská MHD. (Blesk:DANIEL CERNOVSKY RINGIER AXEL SPRINGER)

Ve světle budoucích škrtů nejspíš přišla řada na slevy jízdného pro důchodce a studenty. Už zítra by měl na vládě navrhnout ministr dopravy Martin Kupka (46, ODS) snížení této úlevy.

Dnes mají žáci, studenti i důchodci slevu na pravidelné vlakové či autobusové spoje 75 procent. Jenže toto dědictví po minulé vládě chce současný kabinet upravit. „Je potřeba zdůraznit, že nepůjde o zrušení těch slev, ale o jejich snížení tak, aby to bylo únosné i pro stát, a zároveň to neznamenalo odliv cestujících z veřejné dopravy,“ vysvětloval pro Aha! Kupka.

»Jen« poloviční cena?

Nechtěl prozradit konkrétní čísla. Podle informací České televize by ale sleva nově činila 50 procent z ceny jízdného. „S čím přicházíme, je opravdu promyšlený krok. Pokud se nám podaří, pomůžeme těm, kteří skutečně pomoc potřebují a doposud na ně systém slev nemyslel,“ doplnil ministr. Podle něj pětikoalice hledá způsob, jak pomoci invalidům 3. stupně, kteří nemají průkaz ZTP či ZTP/P.

Šetří kvůli sekeře

A proč se bude šetřit? Současná vláda zdědila státní kasu zdecimovanou kvůli covidové pandemii, kdy jen za loňský rok činil schodek rozpočtu přes 419 miliard korun. Kabinet v čele s Petrem Fialou (57, ODS) se zavázal hrůzné výsledky hospodaření napravit. A právě slevy na jízdném stály Česko ročně až 6 miliard korun ročně. „Musíme reagovat na fakt, že stát musí rozumně hospodařit. Kdyby tahle vláda rezignovala na nezbytné snížení schodku, tak roztočí – stejně jako ta minulá – inflační spirálu a ve výsledku dopad na ty, kdo mají hlouběji do kapsy, bude mnohem větší,“ míní Kupka, který považuje celý mechanismus slev za nefunkční a je možné, že tak nastanou ještě další změny.

Kdo všechno má teď na slevu nárok?

Aktuálně sleva na jízdné 75 % v rámci pravidelných linek autobusů a vlaků platí stále pro žáky, studenty do 26 let a seniory nad 65 let. A to jakýkoliv měsíc v roce.

Havlíček je proti, Kupka se brání

Kupkův předchůdce ve funkci Karel Havlíček (52, ANO) se změnami v systému slev nesouhlasí. „Rozumím, že se hledá úspora, ale v tomto případě na špatném místě. Platíme každý rok podporu solárním baronům třicet miliard korun a současně omezíme kvůli jedné miliardě seniory a studenty,“ rozčiloval se exministr. To ale nenechalo chladného současného šéfa rezortu dopravy Kupku. „Je to vrchol pokrytectví. Oni navrhli rozpočet, který ani s těmi slevami nepočítal, přestože je sami prosadili,“ řekl s tím, že předchozí vláda do rozpočtu na rok 2022 počítala jen s 2,5 miliardami korun na slevy na jízdném. „Což odpovídá slevě ne 75 %, ale nějakých 32 %,“ dodal pak Kupka.

Přečtěte si
jizerka47
19. 1. 2022 • 09:11

Snizte si platy a nahrady,zruste Senat a nesetrete na duchodcich ,kteri se nejezdi rekreovat ,ale treba 3x v tydnu jezdi k doktorum a po zdrazeni jidla a energii,chybi kazda koruna,zvlast ,kdyz zije sam-sama. Duchodkyne-bez prukazu ZTP s 5 zlome­nina­mi,ar­trozou­,oste­oporo­zou,vy­sokym tlakem­,cukrov­kou,vyh­rezly­mi plotynkami,slepotou oka

jizerka47
19. 1. 2022 • 08:29

Vy ignoranti,snizte si Vase platy a nahrady ,zruste Senat a neberte slevy duchodcum,kteri se nejezdi rekreovat ,ale treba 3x tydne k lekari, a z duchodu platit vyssi jizdne je pri zdrazovani energii a jidla neunosne.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.