Důchodci přišli o peníze chybou státu: Proč už je zpátky nedostanou? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Důchodci přišli o peníze chybou státu: Proč už je zpátky nedostanou?

Další náplast na inflaci obdrží senioři od září.
Další náplast na inflaci obdrží senioři od září. (Ministr Marian Jurečka.)

Konkrétně jde o důchodce v exekuci, insolvenci nebo o invalidy. Česká správa sociálního zabezpečení totiž nestihla zareagovat na vládní zvýšení nezabavitelné částky. Proto důchodcům vyplatili méně peněz, než dle zákona měli.

Až 70 tisíc seniorů bylo v lednu ochuzeno o peníze. „Je to chyba ČSSZ. Určitě jsou to řádově desítky tisíc lidí, kterým bylo sraženo víc, než zákon umožňuje. Někde to budou koruny, někde desetikoruny a někde až tisícikoruny," vysvětlil pro TN.cz Daniel Hůle, vedoucí Programu poradenství neziskové organizace Člověk v tísni.

Kdo půjde dříve do penze? Drama Na Bulovce, muž se zbraní! A velký krok Rolins a Nedvěda

Video se připravuje ...

ČSSZ se brání tím, že peníze, které zadluženým důchodcům nevyplatili, poslali rovnou exekutorům.  Z toho důvodu prý není možné, aby lidem peníze vrátili. ​„Česká správa sociálního zabezpečení částku vracet nebude, takový postup není možný. O provedenou zvýšenou částku došlo k ponížení dluhu povinného, částka byla využita v jeho prospěch," pronesla mluvčí MPSV Eva Davidová.

Pokud se ale senioři chtějí obrátit přímo na exekutora, mohou. Například panu Dlouhému se to vyplatilo. ​„ČSSZ mi řekla, že je nutné se obrátit přímo na exekutora, který exekuční příkaz vydal. Já jsem napsal exekutorovi odvolání, že mi sáhl na nezabavitelné minimum a exekutor to posléze přiznal," popsal. V takovém případě pošle exekutor peníze zpět ČSSZ, která je posléze pošle zpět poškozenému. 

Rostoucí důchody jsou problémem pro rozpočet

Video se připravuje ...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.