Velký přehled Aha! O kolik vzrostou důchody?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Velký přehled Aha! O kolik vzrostou důchody?!

Důchodci si přilepší
Důchodci si přilepší (Foto Profimedia.cz)

I když se inflace v posledních měsících snižuje, stále je o dost vyšší, než by bylo zdrávo. Aby situaci zvládli penzisté, proběhne další zákonem daná mimořádná valorizace. Deník Aha! sestavil velký přehled, o kolik si lidé na důchodech polepší.

Od června vzroste průměrná penze o 760 korun, bez vládního zásahu – zdůvodněného dopadem na státní kasu – by to však bylo ještě o tisícovku víc. „Situaci musíme řešit zodpovědně a s ohledem na budoucí generace. Kdyby naše vláda nezasáhla, přinesla by červnová valorizace dalších až 34 miliard dluhu do státního rozpočtu,“ řekl k tomu ministr práce Marian Jurečka (42, KDU-ČSL). I tak se ale podle jeho rezortu průměrný důchod přehoupne poprvé přes hranici 20 tisíc korun za měsíc. Zásadní změnou oproti dřívějším valorizacím bude, že nyní se všechny penze zvednou o 400 korun a k tomu naroste procentní výměra o 2,3 procenta podle výše důchodu. To znamená, že procentuálně se zvednou penze lidem s nižšími důchody. Fakticky ale vyšší částky dostanou na účet lidé s vyššími důchody.

17 superpenzistů

V Česku je nyní zhruba 2,36 milionu důchodců. Mezi nimi je ale značný rozdíl. I když se má průměrný důchod vyšplhat přes 20 tisíc, rozhodně ne každý důchodce na takovou sumu dosáhne. Podle statistik České správy sociálního zabezpečení pobíralo důchod menší než 10 tisíc korun na 55 tisíc lidí. V rozmezí mezi 10 tisíci až 12 tisíci to pak bylo 53 tisíc penzistů. Nejvíce – přes 548 tisíc lidí – pak pobíralo penzi v rozmezí mezi 18 tisíci až 20 tisíci korunami. Dříve se vědělo také o dvou lidech, jejichž důchod byl přes 100 tisíc korun měsíčně, nyní už se evidují penzisté s příjmem nad 70 tisíc a těch bylo podle posledních údajů 17.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.