Reakce na Jurečkovy změny penzí: Seniorům vadí vyhrocená rétorika | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Reakce na Jurečkovy změny penzí: Seniorům vadí vyhrocená rétorika

Senioři si podle úprav ministerstva práce a sociálních věcí pohorší v průměru o 200 korun
Senioři si podle úprav ministerstva práce a sociálních věcí pohorší v průměru o 200 korun (Foto Aha! – T. Tran, R. Klejch, J. Koťátko)

Podle nových pravidel valorizací důchodů dostanou penzisté v průměru o necelé dvě stovky méně. Navrhuje to ministr práce Marian Jurečka (42, KDU-ČSL) a zástupci seniorů s jeho nápadem v zásadě souhlasí. To opozice vládní návrhy kritizuje. Podle ní se situace penzistů zhorší.

Místo mimořádné valorizace se má seniorům od července až do konce roku vyplácet tzv. dočasný příspěvek. Změny v pondělí představil ministr práce Jurečka. Část příspěvku bude pro všechny stejná, ve výši asi 300 korun, a část se bude odvíjet od výše pobíraného důchodu. V případě průměrné penze 20 tisíc korun by si tak senior přišel zhruba na 600 korun. To je o necelých 200 korun méně, než kolik by mu náleželo podle současného systému. Naopak u nadprůměrného důchodu 26 tisíc korun by měsíčně navýšení představovalo 387 korun.

Polovina pod průměrem

Jurečkův návrh se stal předmětem souhlasu, ale i kritiky. „Jsme poměrně rádi, že došlo k nějaké změně. Protože to, jak to bylo nastavené, nám za poslední rok způsobilo obrovské rozevření nůžek mezi vysoko a nízkopříjmovými důchodci,“ sdělila Aha! šéfka Rady seniorů Lenka Desatová. Podle jejích dat nedosáhlo k 1. lednu letošního roku na průměrnou penzi přes 52 procent důchodců.

Spíš vadí rétorika

Desatová zároveň upozorňuje na to, že penzistům se nelíbí především způsob, kterým se o jejich důchodech často mluví. Šéfka Rady varuje, že mají pocit, jako by byli na obtíž. „Někteří senioři jsou z toho nešťastní. Vidí to jako útok na sebe. Na starou generaci a na to, že v podstatě se ztrácí nějaká mezigenerační solidarita a sociální cítění,“ dodala Desatová. Pozitivně naopak vidí krok směrem ke zpřísnění předčasného odchodu do důchodu. Doba, o kterou bude možné odejít do starobního důchodu před dosažením důchodového věku, se omezí na 3 roky. Nyní je to pět let.

Kritika od opozice

Nápad ministra práce se ovšem nezamlouvá opozici, která za tím vidí faktické zrušení mimořádných valorizací důchodů. „Příslib dočasných příspěvků je pouze zastíracím manévrem Mariana Jurečky, který nic neřeší a je ze své podstaty ekonomicky nesmyslným krokem,“ napsala na Twitter šéfka poslanců ANO Alena Schillerová (59). Ke kritice se připojilo i SPD, které kritizuje vládu, že nahrazení mimořádné valorizace příspěvkem by znamenalo výrazné zhoršení situace důchodců s nízkými a středními penzemi.

Pracující penzisté

Dnes bude vláda projednávat návrh, kterým by se od července příštího roku změnila podpora práce v důchodovém věku. Místo navyšování penzí by se důchodcům mohly odpustit sociální odvody. Tím by jim zůstalo 6,5 % ze základu výdělku. U hrubé mzdy 25 000 korun by si tak přišli na zhruba 1600 korun. V současnosti mohou pracující penzisté po odpracování 360 kalendářních dnů požádat sociální správu o zvýšení důchodu. Ministerstvo práce musí ročně řešit zhruba 80 000 takových žádostí. Celkově v Česku pracuje asi 270 000 penzistů.

Víte, že...

...průměrný důchod je v Česku 19 440 korun? Ten se má od června navýšit o 750 Kč.



Přečtěte si
ELLA Průšová
23. 4. 2023 • 20:33

AHel, být zloděj, také není zrovna nejlepší!

ELLA Průšová
23. 4. 2023 • 20:30

Jurečka, je ten bývalý ministr zemědělství, co u nás zlikvidoval celé zemědělství, včetně všech zvířat, co byly pěstovány, jako potrava pro lidi! Všechny zvířata dostaly prasečí chřipku a museli se vybít! Až tak byl Jurečka úspěšný a tak ho Fiala jmenoval opět ministrem, další pohroma nenechala na sebe dlouho čekat! Co na tom, že opravář Pc, je ministrem financí a aby toho nebylo málo, Mareček B., bude soudcem!

Květoslava Velanova
22. 4. 2023 • 07:46

Pan Jurečka by si to měl v hlavě srovnat.Loni radil, že jít do předčasného důchodu se vyplatí, nyní zase tvrdí, že to byla chyba. Vládo odstup než nás úplně ožebračíš !!!!!!

J S
20. 4. 2023 • 09:28

Ti co nestudovali, jen se vyučili, brzy pracovali a platila se z toho studia vysokoškolákům!!!! A to bylo hodně korun.

Uživatel_5360516
20. 4. 2023 • 09:01

Zástupci seniorů s jeho nápadem v zázadě souhlasí?! A kým byli jmenováni nebo snad voleni?
Faktem je, že je to snaha o obcházení, nebo zrušení valorizací. Důvodem je neřešení inflace, která vládě vynesla obrovské příjmy, které utratila za zbraně. Lidé začali šetřit a tak se následně snižují i příjmy vlády. Místo aby zdanila neoprávněné zisky z prodeje energií, raději okrádá nejzranitelnější. Jedinou cestou je demise této hrůzovlády a volba jiných-doufejme schopných a také slušnějších-odborníků, kteří nebudou tak nenasytní.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.