Dohady poslanců ve Sněmovně ohledně důchodů: Šance na reformu po 13 hodinách! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Dohady poslanců ve Sněmovně ohledně důchodů: Šance na reformu po 13 hodinách!

Petr Fiala vs. Andrej Babiš
Petr Fiala vs. Andrej Babiš (Foto Blesk - Karel Kopáč)

Trvalo to dlouhých 13 hodin, než Sněmovna poslala do druhého čtení část důchodové reformy. Ta se týkala zpomalení růstu penzí a zpřísnění odchodu do předčasného důchodu. Jenže úmorné jednání bylo teprve předzvěstí toho, co vládu čeká v létě...

Úvodní debata o důchodové reformě byla vleklá a úmorná. Tím opozice splnila svoji výhrůžku, že hodlá rozpoutat vládě peklo. Jen sedm hodin trvalo, než se vůbec schválil pořad schůze. Velkou měrou se na tom podílel šéf hnutí ANO Andrej Babiš (68), který si řečniště zabral pro sebe na zhruba 3,5 hodiny. Ve své řeči kritizoval premiéra Petra Fialu (58, ODS) a počínání jeho kabinetu. „Nevymlouvejte se stále na hnutí ANO, nezbankrotujeme,“ prohlásil. Oproti jeho vystoupení pak hodina, kterou strávil u řečniště šéf SPD Tomio Okamura (50), vypadala jako slabý odvar.

„Nám hlavně záleží na tom, aby Česko hospodařilo udržitelně,“ hájil se před poslanci premiér. Cílem opatření je podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (42, KDU-ČSL) zajištění dobrých podmínek nejen pro nynější důchodce, ale také pro jejich děti a vnoučata. „Děláme kroky, které vedou ke stabilizaci, aby měly budoucí důchody důstojnou úroveň a hodnotu,“ řekl. Poslanci si i přes obstrukce nakonec odhlasovali posun novely do dalšího čtení včera v jednu hodinu ráno. Novela teď poputuje do výborů a poté do druhého a nakonec do třetího čtení, kde pokud ji poslanci schválí, přistane na stůl senátorům.

 

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.