CO SE VÁM ZDÁLO, PANE PRIMÁTORE? Debaty odrovnaly poslance-důchodce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

CO SE VÁM ZDÁLO, PANE PRIMÁTORE? Debaty odrovnaly poslance-důchodce

Kritický okamžik Svobody se blíží, víčka těžknou.
Kritický okamžik Svobody se blíží, víčka těžknou. (Foto Aha! – J. Koťátko)

Zpomalení valorizace penzí a také vládní balíček, který podle opozice je spíše škodlivý než ozdravný. To měla včera na programu Sněmovna. Debata se táhla tak dlouho, že si poslanec a pražský primátor Bohuslav Svoboda (79, ODS) musel dát krátkého šlofíka.

Už před jednáním o zásadních změnách v důchodech (viz box O co se hraje) a také konsolidačním balíčku bylo zřejmé, že se jednání protáhne. Vždyť když se minulý měsíc řešilo zpomalení valorizace důchodů, debata trvala přes 13 hodin. A tak si vládní koalice včera hned v úvodu schůze odhlasovala, že jednat bude možné i přes noc.

„Nebudu obstruovat. Nechci tady sedět po 19. hodině. Chtěl bych jít spát ve 22 hodin, protože v 5.30 vstávám a cvičím,“ prozradil šéf ANO Andrej Babiš (68). To jeho o něco starší kolega z vládního tábora, primátor Prahy Bohuslav Svoboda (79, ODS), začal ve sněmovní lavici klimbat ještě dříve, než poslanci vůbec schválili program. A pak regulérně na chvíli usnul. 

Vedle penzí poslanci řešili v úvodním kole také vládní úsporný balíček. Soubor desítek opatření má podle vlády zlepšit saldo státního rozpočtu o 97,7 miliardy korun. Společně za příští a přespříští rok má jít až o 150,7 miliardy korun. A také ten byl pod ostrou palbou opozice, která kabinetu vyčítá, že schodky nesnižuje, zato ožebračuje občany. Ministr financí Zbyněk Stanjura (59, ODS) se nechal slyšet, že věří, že opatření nakonec projde oběma komorami Parlamentu. A připustil, že ve Sněmovně dojde na menší úpravy. „Mezi druhým a třetím kolem se poradíme, není důvod, abychom je nepodpořili,“ uvedl. Důležitý je podle něj objem plánovaných úspor, to je věc, na které bude trvat.

O CO SE HRAJE?

Důchody se navyšují pravidelně vždy od ledna. Nyní se zvedají o růst cen a o polovinu růstu reálných mezd. Od příštího roku by to mělo být o růst cen pro domácnosti důchodců a o třetinu růstu reálných mezd, tedy stejně jako před rokem 2018. Zpřísnit se mají také podmínky pro předčasný odchod do důchodu. Nově by měl být možný nejvýše tři roky před dosažením důchodového věku místo nynějších až pěti let. Jít by do něj mohli lidé, kteří pracovali a platili odvody 40 let, teď je to 35 let. Pobíraná částka v předčasném důchodu by se měla krátit víc než dosud. Jak 2. čtení zákona ve Sněmovně dopadlo, nebylo do uzávěrky tohoto vydání jasné.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.