To se zase poslanci vyznamenali: 250 prokecaných hodin! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

To se zase poslanci vyznamenali: 250 prokecaných hodin!

Sněmovna před obstrukcí...
Sněmovna před obstrukcí... (Foto Aha! – M. Rušinová, J. Koťátko, J. Poláček, T. Tran)

Zablokovaná Sněmovna, nekonečné řečnění i nocování v sále. Tak vypadají obstrukce hnutí ANO a SPD proti vládě Petra Fialy (58, ODS). Vedení dolní komory teď sečetlo, kolik zdržovací taktika opozice zabírá času a stojí peněz.

Podle analýzy, kterou si nechalo zadat vedení Poslanecké sněmovny, současná opozice zdržuje jednání nejvíce v celé moderní historii země. „Za rok a půl tohoto volebního období jsme obstrukcemi strávili 250 hodin, tedy více než za 8 let dvou předchozích vlád dohromady,“ řekla Aha! šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (38, TOP 09). Z dat vyplývá, že ANO i SPD nejčastěji obstruují hned v úvodu schůze před schvalováním programu. V ten moment totiž lze zdržovat dlouhými projevy i několik hodin. Toto vystoupení podle zákona o jednacím řádu Sněmovny není časově omezeno.

Dvanáct nočních

Šéfka Sněmovny považuje obstrukce za součást demokracie, nemůže to ale podle ní paralyzovat jednání komory. „Opozice namítá, že i dnešní koaliční strany v minulosti obstruovaly. Ano, to nikdo nepopírá, ale taková míra obstrukcí to nikdy nebyla a čísla to jednoznačně potvrzují,“ dodává předsedkyně s tím, že rekordní je i počet nočních jednání po půlnoci. Mezi lety 2013 až 2017 (vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL) žádná práce v noci nebyla. V letech 2017 až 2021 (vláda ANO, ČSSD) to byla čtyři noční jednání a od roku 2021 do současnosti ( vláda ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů) jich bylo již dvanáct.

Totalitní manýry

Opoziční ANO s daty Pekarové Adamové nesouhlasí. „Paní předsedkyně začíná mít totalitní manýry. Od toho je Sněmovna, aby se tam hovořilo o problémech lidí. Pokud někdo žije v přesvědčení, že to je automat na schvalování vládních nápadů, potom žije někde v 80. letech,“ rozčílil se pro Aha! místopředseda komory i hnutí ANO Karel Havlíček (53). Podle něho má sice pětikoalice většinu 108 hlasů, ale jeho partaj nebude nečinně přihlížet. „Podle paní předsedkyně máme stát v rohu a šoupat nohama. Tak na to nechť zapomene. Za hnutím ANO jde nejméně třetina voličů v této zemi a my budeme důsledně hájit jejich zájmy,“ dodal Havlíček.

Den za 4 miliony!

Na kolik přijdou daňové poplatníky obstrukce? „Každý jednací den Poslanecké sněmovny stojí daňové poplatníky cca 4 miliony korun,“ spočítala předsedkyně komory Pekarová Adamová. To potvrzuje i výpočet deníku Aha!. Pokud totiž vezmeme rozpočet dolní komory pro letošní rok – 1,6 miliardy korun, ve kterém jsou zahrnuty veškeré výdaje poslanců a celého sněmovního aparátu (platy, energie, občerstvení, vybavení, výzdoba, dary), a vydělíme ho 365 dny, vyjde, že den stojí Čechy 4,3 milionu. Pokud tuto sumu vydělíme ještě 24 hodinami, pak 60 minut stojí 182 tisíc korun.



Přečtěte si
Genevive Winklerová
24. 6. 2023 • 08:45

Svatá pravda prokecané hodiny....ale tím se přeci živí

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.