Sněmovna řešila radní: 5 hodin mluvení a žádný výsledek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Sněmovna řešila radní: 5 hodin mluvení a žádný výsledek!

Dolní komora Parlamentu jedná.
Dolní komora Parlamentu jedná. (Archiv Blesku)

Volbu zástupců do rad veřejnoprávních médií měla upravit novela zákona. O té včera mimořádně jednala Sněmovna. Jenže vláda si svou neprosadila, protože k hlasování vůbec nedošlo.

Vládní návrh na úpravu výběru členů rad České televize a Českého rozhlasu se stal předmětem vyhrocené diskuze ve Sněmovně. Novela by měla zvýšit počet radních o tři na 18 a do jejich volby zapojit i Senát, který by měl obsazovat třetinu míst. Zpřísnit se má také vymezení organizací, které mohou předkládat návrhy kandidátů. Koaliční poslanci se ale dostali pod »palbu« opozice, která jim vyčítala, že se snaží ovládnout veřejnoprávní média.

„Zákonem zavádíte moresy, které sami kritizujete, pokud se dějí v jiných zemích, například v Maďarsku,“ hřímala šéfka klubu ANO Alena Schillerová (58). Opozice dokonce pohrozila tím, že pokud novela projde, obrátí se na Ústavní soud a Evropskou komisi. Postup koalice ale hájil šéf poslanců TOP 09 Jan Jakob (40). „Není to libůstka této vlády, že by najednou chtěla něco radikálně měnit,“ uvedl. Dodal, že novela vychází z dlouhé politické i odborné debaty. K hlasování ale nakonec po téměř pětihodinové diskuzi nedošlo.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.