Změny 2023: Úspory za elektřinu a plyn, jak to bude vypadat? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Změny 2023: Úspory za elektřinu a plyn, jak to bude vypadat?

Drahé energie v Česku.
Drahé energie v Česku. (Profimedia.cz)

Teprve nyní, v lednu, obdrží někteří nová vyúčtování za energie. Ti, co už ho dostali, mezitím přemýšlejí, jak vše zaplatí a z čeho budou žít. Alespoň malou úlevu schválila už v průběhu roku 2022 vláda. V roce 2023 má Čechy spasit zastropování cen!

Jak to bude vypadat?

  • Odběratelé budou od ledna za elektřinu platit maximálně 6050 korun za megawatthodinu (MWh) elektřiny včetně DPH a 3025 korun za megawatthodinu plynu včetně DPH.
  • Stálá měsíční platba za dodávku elektřiny i plynu se stanovil na 130 korunách za odběrné místo.
  • Zastropování je automatické, není třeba nikde o nic žádat a dodavatelé byli povinni do 30 dnů od vyhlášení stropu upravit klientům zálohy. Kdo má nasmlouvané ceny nižší než je strop, má štěstí a bude hradit právě tuto cenu.
  • Pomoc lidem vyjde na maximálně 170 miliard korun – peníze na něj stát sežene díky dodatečnému zdanění podniků, kterým krize přinesla nečekané výnosy (energetické firmy, banky, rafinerie apod.).
  • Z úsporného tarifu, který platil do konce roku 2022, zůstala jedna klíčová úleva: odpuštění platby za podporované zdroje energií (POZE). To činí 599 korun za každou MWh. 
  • Opatření bude platit po celý rok 2023 s možností prodloužení, a to na 100 procent spotřeby. Na 80 % nejvyšší měsíční spotřeby za posledních 5 let pak bude stropování platit pro všechny firmy od malých po velké.
  • Celkově by lidé dle vládní prezentace mohli ušetřit desetitisíce ročně (viz tabulka s výpočty Národní ekonomické rady vlády).

Jak na drahé teplo?

Třeba s novou zelenou úsporám Ušetřit na drahých energiích se dá třeba zateplením domu nebo výměnou oken. Co když na to ale nemáte? Pomůže vám »lehčí« verze programu Nová zelená úsporám (NZÚ). Nejzranitelnější domácnosti a senioři by si díky programu měli moci dovolit provést některé stavební úpravy, které by jim pomohly v boji s drahými složenkami za energie. Od 9. ledna 2023 startuje příjem žádostí v rámci projektu NZÚ Light. Ta umožní až 100% dotaci a celkově bude vyčleněno na program 150 milionů korun. Bude se týkat rodinných domů a snadno realizovatelných úprav, například zateplení fasády, střechy, stropů, podlah a výměny oken nebo dveří. Dotace se pak bude udělovat až do výše 150 000 korun. Zpětně se budou uznávat i stavební úpravy provedené od 12. září 2022.

Kdo může žádat

Žadatel musí splňovat jednu ze dvou podmínek. Buď on a všichni členové domácnosti ke dni podání žádosti pobírají starobní, nebo invalidní důchod 3. stupně. Nebo žadatel pobíral příspěvek na bydlení kdykoliv v období mezi 12. zářím 2022 a dnem podání žádosti. Zároveň musí být žadatel vlastníkem, nebo spoluvlastníkem domu a mít v něm trvalý pobyt před 12. zářím 2022. Informace o programu lze najít na www.novazelenausporam.cz.

Novela stavebního zákona: Stačí jen jedno razítko

Postavit v Česku bytový dům trvá kvůli získání desítek razítek klidně i několik let. To by měla změnit novela stavebního zákona. Celý proces zdigitalizuje, a také sníží množství potřebných povolení. Už by nemělo být nutné chodit po úřadech a domáhat se desítek razítek, ale mělo by stačit jen jedno. Předpokládá se, že zákon začne platit od 1. července, týkat se ale bude zatím jen vyhrazených staveb – dálnice, silnice první třídy nebo jaderná zařízení. Pro ostatní bude novela platit až o rok později.

Portál stavebníka

Velkou novinkou bude také převedení celého procesu do digitální podoby. Vznikne Portál stavebníka, který přispěje k lepšímu zachování nového systému jedno řízení, jedno razítko, což si od něj slibuje šéf rezortu pro místní rozvoj Ivan Bartoš (42, Piráti): „Věřím, že to dohromady zákon přetaví v užitečný nástroj pro občany.“ Novela ale ještě musí projít Parlamentem a získat podpis prezidenta. Tu přitom ve stavu, jakým prošla vládou, kritizují developeři, velká města i komora architektů.

Zásadní změny v reklamacích

Příslušná novela spotřebitelského práva nabyla účinnosti od 6. ledna 2023. Norma má za cíl vyřešit nejasnost, kdy lze zboží reklamovat. Následkem ne úplně dobře napsaného zákona byly spory, zda je možné reklamovat pouze zboží s vadou přítomnou již při převzetí, či jestli to jde u produktu s vadou vzniklou dodatečně. Nově se při reklamaci musí prokázat, že zboží bylo vadné již při převzetí zákazníkem. To ovšem automaticky neznamená, že problém musel být viditelný ve chvíli, kdy bylo zboží koupeno. Pokud se třeba odlepí podrážka u boty kvůli špatnému upevnění, je to vada existující už při převzetí.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.