Velký průzkum Aha! mezi ministerstvy: Za energie zaplatí i šestkrát víc | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Velký průzkum Aha! mezi ministerstvy: Za energie zaplatí i šestkrát víc

ilustrační foto
ilustrační foto (Freepik)

Obrovské budovy a tisíce lidí. Ministerstva jsou »moloch«, který protopí a prosvítí majlant. Příští rok pro ně bude, co se cen energií týče, velice krušný. Provoz se jim prodraží pěti i šestinásobně.

Deník Aha! oslovil všechna ministerstva, jak na tom budou ohledně cen energií v příštím roce. A rezorty se shodují, že levné to rozhodně nebude. Část z nich bude nakupovat plyn a elektřinu přímo na burze. „Plánujeme nakupovat energie za spotové ceny,“ uvedlo například ministerstvo životního prostředí. To odhaduje pro příští rok nárůst cen energií skoro pětinásobný oproti roku 2022. Podobně to má i ministerstvo kultury. „Provoz se bude odvíjet od spotových cen až do výše zastropování,“ odpovědělo Aha! s tím, že bude mít na příští rok novou smlouvu. Černínský palác pak očekává, že si příští rok připlatí za plyn až pětkrát a za elektřinu zhruba třikrát více.

Optimisti na dopravě

Rezort financí uvedl, že bude uzavírat nové smlouvy a obává se, že účet za plyn bude mít oproti letošku až šestinásobný a za elektřinu to bude čtyřikrát víc. Ministerstvo zemědělství pak očekává nárůst výdajů na energie o 60 %. Na burze si budou energie obstarávat i rezorty školství, obrany, místního rozvoje nebo dopravy. Na posledním jmenovaném úřadě jsou ale optimističtí. Nečekají, že se provoz budovy ministerstva prodraží, a naopak chtějí za energie úspornými opatřeními ušetřit 15 %.

Ceny až do stropu

Příští rok bude ve znamení maximálních cen plynu a elektřiny, které může zákazník zaplatit. Zastropovaná cena za energie se bude vztahovat i na vládní instituce. V případě plynu stanovila vláda maximální cenu na 3 Kč a u elektřiny na 6 Kč za kilowatthodinu.

Šetří, jak se dá

Vysoké ceny energií logicky vedou ke snahám efektivně s nimi hospodařit. I ministerstva se snaží být co možná nejšetrnější. A jak na to jdou? Regulují teplotu v místnostech, používají energeticky méně náročné osvětlení, nerozsvěcují všechna světla, pracují na lepším těsnění oken nebo nastavují lepší způsoby větrání.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.