Češi se bojí budoucnosti: Zisk ČEZU na energiích? Desítky miliard! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Češi se bojí budoucnosti: Zisk ČEZU na energiích? Desítky miliard!

.
(Pražská energetika, a.s.)

Šílené ceny energií se promítly do čistých zisků skupiny ČEZ. Za první tři čtvrtletí firma vydělala 52,3 miliardy korun. To je skoro osminásobek sumy, kterou měla za stejné období vloni.

To je skoro osminásobek sumy, kterou měla za stejné období vloni. Vloni energetický obr vydělal za tři čtvrtletí 6,7 miliardy korun, což rozhodně není málo. Jenže letos si ČEZ připsal už 52,3 miliardy korun, jak oznámil včera na svém webu. Prostými kupeckými počty dojdeme k tomu, že je to skutečně osmkrát lepší výsledek. Kdo může jásat, jsou akcionáři, mezi něž se řadí i stát.

Rekordní dividendy

„Aktuální predikce celoročního zisku indikuje rekordní dividendu pro akcionáře,“ uvádí generální ředitel ČEZ Daniel Beneš (52), a odhaduje, že by čistý zisk skupiny za celý letošní rok mohl dosáhnout až 75 miliard korun. Mezi akcionáře by tak bylo rozděleno 52 až 60 miliard korun. Stát jako majoritní akcionář se 70 procenty akcií by dostal do státní kasy až 42 miliard korun.

Energetická krize

Třeba elektřiny se přitom ani neprodávalo nějak více. Její výroba v jaderných elektrárnách stoupla o tři procenta, v uhelných elektrárnách to bylo o pět procent. Naopak klesla výroba z obnovitelných zdrojů za prvních devět měsíců až o 15 procent. Důvodem byly mimo jiné podprůměrné hydrometeorologické podmínky. A čím to tedy, že ČEZ tak vydělává? „Prodává elektřinu výrazně dráž,“ řekl Aha! ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček.

Mimořádná daň

Nově přijatá daň z mimořádného zisku se ale ČEZ ještě týkat nebude. Ačkoliv původně vláda Petra Fialy (58, ODS) uvažovala o zdanění příjmů i z letošního roku, nakonec z ní rok 2022 byl ušetřen. „Všichni vědí, že mají počítat s příštím rokem a jak to bude fungovat. Je to opatření, abychom se nedostali do zbytečných právních problémů,“ uvedl včera Fiala, proč se daň bude vyplácet až v dalších třech letech.

Opět zdraží

Začátek příštího roku bude ve znamení zvýšení ceny elektřiny ze strany ČEZ. U nejběžnějších sazeb klienti »vysolí« o 300 korun měsíčně víc. Od ledna ale budou zároveň pro většinu zákazníků platit zastropované ceny. Těch, kteří mají cenu smluvně fixovanou, se zdražení netýká. ČEZ je se zhruba 2,7 miliony odběratelů největším dodavatelem elektřiny v Česku.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.