Zdravotní rádce Aha! Jak poznat obžerství | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Zdravotní rádce Aha! Jak poznat obžerství

ilustrační foto
ilustrační foto (Shutterstock)

Pokud nemá naše tělo dlouhodobě v souladu příjem a výdej energie, můžeme mít problémy nejen s obezitou, ale i se souvisejícími onemocněními pod názvem metabolický syndrom. To pak přináší významné komplikace zdravotního stavu, zejména kardiovaskulárního systému. Kudy z toho vede cesta ven?

Nedostatek pohybu a nezdravé přejídání kumuluje přebytečnou energii do podoby tukové tkáně. To vede nejen k obezitě, ale především tuk postihuje životně důležité orgány jako srdce, cévy nebo játra a může být příčinou vzniku takzvaného met abol ického syndromu.

Správná diagnóza i léčba

„Pacienti s metabolickým syndromem by měli být vyšetřování komplexně. Najde-li lékař u pacienta s nadváhou hypertenzi a zvýšený krevní cukr, je potřeba vyšetřit lipidy, cévy, jaterní testy a sonograficky játra. Toto onemocnění je třeba včas a správně diagnostikovat a intenzivně léčit,“ říká prof. MUDr. Miroslav Souček, garant projektu Srdce v hlavě.

Nesprávně jíme a pijeme

Obezita je považována za pandemii 21. století. Čechů patří nelichotivá třetí příčka, co se týká výskytu obezity. To souvisí i s konzumací alkoholu. Není tajemstvím, že v pití piva patříme v EU mezi »premianty«. To se bohužel týká také pití slazených nápojů. Ty totiž obsahují nadbytečné množství energie, zejména umělou fruktózu, umělý cukr, který naše tělo v játrech umí přeměnit jen na tuk.

Rizika obezity

„Obezita je obecně rizikovým faktorem kardiovaskulárních onemocnění, protože je spojena s hypertenzí, vysokou hladinou cholesterolu a krevního cukru. Základem léčby pacienta s metabolickým syndromem je jeho spolupráce ve smyslu úpravy tělesné hmotnosti, zásadní změny stravovacích návyků, omezení sladkostí, alkoholu a kouření a zejména zvýšení fyzické aktivity. Snížení tělesné hmotnosti o 7 až 10 % je proto u rizikových pacientů nezbytné,“ prof. MUDr. Miroslav Souček.

Pohyb léčí

„Dostatečná fyzická aktivita je pro prevenci a léčbu kardiovaskulárních komplikací na základě metabolického syndromu naprosto zásadní. Dlouhodobé, pravidelné cvičení, nejlépe intenzivní po dobu nejméně 30 minut, dokáže významně ovlivnit rizikové parametry u pacienta s kardiovaskulárním rizikem,“ doporučuje profesor Souček.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.