Podívejte se, co máte ve spíži! Okořeňte si hubnutí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Podívejte se, co máte ve spíži! Okořeňte si hubnutí!

skořice
skořice (iStock)

Jarní detox, dieta po zimě, hubnutí do plavek... Patříte mezi ty, kteří to stále řeší? Znepokojuje vás, jakmile vyleze sluníčko, pár kilo navíc? A víte, že některé druhy koření vám s tímto problémem dokážou pomoci? Určité druhy bylin a koření totiž umějí nastartovat metabolismus!

SKOŘICE

Jedná se o kůru skořicovníků – stálezelených tropických stromů. Skořice je považována za přírodního pomocníka při zlepšování zdravotního stavu. (Pozor, neplatí pro těhotné ženy!) Toto velmi aromatické koření pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Pokud si například po jídle dáte čaj s obsahem skořice, pomůže vašemu žaludku rychleji trávit, a tím ulehčit vstřebávání sacharidů. Je také výborným zdrojem vápníku, vlákniny a různých minerálů (právě vápník a vláknina pomáhají z těla vylučovat nadmíru soli a škodlivin). U skořice však platí: všeho s mírou. Neměli byste jí zkonzumovat více než 4 gramy denně.

RANNÍ VODA

Pokud chcete rozběhnout organismus, zkuste si ráno zalévat půl kávové lžičky skořice dvěma deci vroucí vody. Nechte pět minut odstát. Pijte po dobu deseti dnů nalačno.

KAJENSKÝ PEPŘ

Nenechte se tímto názvem zmást. Kajenský pepř nemá, kromě názvu, s pepřem nic společného. Jedná se o jednu z mnoha odrůd chilli papriček. Obsahuje kapsaicin, rostlinný alkaloid, který může za typickou pálivou chuť papriček, a právě ten má na lidské tělo pozitivní účinky. Dokáže tlumit hlad, zvyšovat pocit sytosti, a podporovat tak proces hubnutí. Navíc zrychluje metabolismus a také snižuje chuť k jídlu.

PIKANTNÍ DETOX

Už jste slyšeli o »Beyoncé Diet«? Po dobu 10 dní si každé ráno míchejte speciální nápoj z 200 ml vody, 2 polévkových lžic citronové šťávy, 1 polévkové lžíce medu a špetky kajenského pepře.

KOPR VONNÝ

Tuto rostlinu má hodně z nás spojenou s koprovkou nebo kulajdou. Pokud se ale podíváte na jeho pozitivní účinky, zjistíte, že se kopr může užívat na zklidnění trávicí soustavy a proti plynatosti. Je výborný pro kojence při kolikách, je totiž jemnější než fenykl, a proto je pro malinké děti velice vhodný. A pro dospělé je zajímavý právě tím, že podporuje trávení (především pokud si vyrobíte nálev nebo tinkturu ze semen). Kopr také zklidňuje nervovou soustavu, což se v období redukce váhy hodí.

NÁLEV ZE SEMÍNEK

Jeden šálek se připraví z 2 čajových lžiček drcených semínek, která zalijete vroucí vodou a necháte 10 minut louhovat. Poté je sceďte a popíjejte, doporučená dávka jsou 3 hrnky denně.

I tohle pomáhá v boji s kily:

Kurkuma: většinu zdravotních přínosů kurkumy lze připsat kurkuminu, jenž má podle výsledků studie silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.
Zázvor: obsahuje sloučeniny zvané gingeroly a shogaoly, které po konzumaci stimulují několik biologických aktivit v těle.
Kmín: má schopnost urychlit hubnutí a spalování tuků tím, že podporuje trávení. Majoránka: obsahuje silice, hořčiny, třísloviny a další látky, které podporují trávení a tvorbu žluči.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.