Hubnete? Omezte jeho konzumaci + další pravdy o pečivu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Hubnete? Omezte jeho konzumaci + další pravdy o pečivu

Chcete zhubnout? Pozor na některé druhy pečiva
Chcete zhubnout? Pozor na některé druhy pečiva (istock.com)

Pečivo snídáme, přikusujeme v poledne k polévce, svačíme ho, v některých případech jím řešíme i rychlou večeři, ale za zvlášť zdravou potravinu ho nepovažujeme. Je potřeba se mu úplně vyhnout?

Celozrnné lepší

Nejzdravější variantou je pečivo celozrnné. To musí dle legislativy obsahovat minimálně 80 % celozrnné mouky, která může být pšeničná, žitná, případně jejich kombinace. Zrno je zpracováno celé i s obsahem, díky čemuž je bohatší na vlákninu i vitaminy, například B, D nebo E. Neobsahuje tolik prázdných kalorií a k zasycení vám stačí menší množství, než je tomu u pečiva světlého.

Méně je víc

Přílišná konzumace pečiva může vést k obtížím, a to hlavně se žaludkem. Můžete například trpět plynatostí, nadýmáním, ale i křečemi v břiše, zácpou, nebo naopak průjmem a nevolností. Lidé mývají bolesti hlavy a migrény. Někteří jedinci se potýkají s chronickou podrážděností a větší náladovostí. Někteří mají i neurologické problémy či trpí častou únavou. Vynecháním lepku po nějakou dobu či omezením jeho konzumace tělu ulevíte a pročistíte ho.

Zkuste špaldu

Špalda je považována za zdravější verzi klasické pšenice. Oproti ní je lehce stravitelná a mohou ji jíst i lidé s alergií na pšenici. Špaldové pečivo obsahuje sacharidy s krátkým řetězcem, které mohou být problematické pro osoby se syndromem dráždivého tračníku a alergií na lepek. Pečivo může i nemusí být celozrnné, opět záleží, zda se použijí celá zrna, nebo jen jejich středy. Celozrnná špaldová mouka je bohatá na vlákninu a také na minerální prvky a pomáhá pozitivně stimulovat imunitní systém.

Řiďte se složením

Jaké pečivo si tedy máte vybírat? Kromě chuti záleží i na tom, zda právě hubnete, hledáte výrobky s vysokým obsahem vlákniny a vitaminů či minerálů, nebo třeba máte lékařsky předepsanou dietu. Vždy se ovšem řiďte složením, ne vzhledem pečiva, ten může být zavádějící. Pozor si dejte na všechny druhy, které mají označení »tmavé«, »fitness« a podobně. Mnohdy totiž zdání klame a namísto zdravějšího celozrnného pečiva je to pečivo z bílé mouky, jen obarvené.

Při hubnutí nehraje roli

„Nezáleží až tak na tom, zda je to bílé pečivo, či celozrnné – z chemického hlediska v podstatě jde o sacharidy, které se více či méně do těla vstřebávají a jsou využité buď pro výdej energie, nebo uloženy do tuku,“ vysvětluje MUDr. Rodion Schwarz, praktický lékař z Přílepské ordinace.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.