Helena (38) z Příbrami: Hubnu, abych mohla žít! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Helena (38) z Příbrami: Hubnu, abych mohla žít!

Paní Helena už zhubla 12 kilo.
Paní Helena už zhubla 12 kilo.  (Foto Aha! – Jiří Koťátko )

Šance na to, že se dožijeme vysokého věku, Čechům po desetiletí rostla, loni ale klesla. Co s tím? Za vším je podle odborníků špatný životní styl. A ten jde změnit! Své o tom ví i paní Helena (38) z Příbrami, kterou trápí nadváha.

Helena je kvůli ní v invalidním důchodu a mezi lidmi se cítí velmi nepříjemně. „Zdá se mi, že po mně každý kouká. Už před pěti lety jsem byla na bariatrické operaci (zmenšení kapacity žaludku, pozn. red.). Teď jsem to zkusila znovu, protože jsem to přejedla. Nemohla jsem se hýbat a měla jsem deprese,“ popsala Aha! Helena, které ručička na váze před měsícem ukazovala 165 kilo.

Změnila přístup

Nyní má krásných 12 kilo dole. „Dostala jsem doporučení, co můžu a nemůžu jíst, záleží na mně, jak si to poskládám. Sportuje se mi těžko, takže se snažím alespoň chodit,“ vysvětlila s tím, že nyní je hospitalizovaná, protože ji čeká bypass žaludku. „Dodržuju striktní jídelníček. Nebudu ale říkat, že bych si něco nedala. Chce to ale pevnou vůli, aby byly výsledky,“ dodala paní Helena.

Život s nemocemi

I když jsme dříve dohnali v naději na dožití vysokého věku vyspělé západní státy, jsme více nemocní. Průměrný Čech žije až 20 let s nějakou formou nemoci, například Švéd ale jen tři roky. „Lidé žijí na hraně svých fyzických možností, a pokud se objeví jakýkoliv nečekaný zdravotní problém, může pro ně být fatální,“ řekl zástupce přednosty III. interní kliniky VFN a 1. LF UK Michal Vráblík.

Pohyb jako lék

U žen se střední délka dožití postupně vyšplhala na 81,9 roku, u mužů na 76,1 roku věku. Jenže loni, poprvé od 2. světové války, přišel zvrat. Pánům klesla o jeden rok, dámám o 0,7 roku. Chronickým onemocněním, jako je vysoký tlak a cholesterol nebo cukrovka, lze přitom snadno předejít. „Je důležité být fit, starat se o své zdraví, a oddálit tak nástup řady onemocnění, nebo je dokonce eliminovat,“ dodal Vráblík. Pacienti tak díky pohybu mají větší šanci vyhnout se medikaci.

Kila z lockdownu

Paseku na našem zdraví nadělala pandemie. Ne jen těm, kteří se covidem nakazili. Opakující se lockdowny a stres způsobily, že po několika letech stability šla váha Čechů nahoru.

Víte, že...

...150 minut přiměřeného pohybu týdně a úprava životního stylu vám prodlouží život ve zdraví až o 5 let?



Přečtěte si
aveneta
2. 6. 2022 • 15:22

No to je otřesné se takto přežírat do morbidní obezity

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.