Cvičení není jen pro hubené: Body positive jóga | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Cvičení není jen pro hubené: Body positive jóga

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Shutterstock.com)

Myslíte si, že s kily navíc jste odsouzeni k životu bez pohybu? Omyl! Zkuste jógu laskavou k vašim nedostatkům a uvidíte, jak se váš život změní k lepšímu!

To, že na míry 90–60–90 asi nedosáhnete, přece neznamená, že si zakážete sport a příjemné pocity, které jeho praktikování vyvolává. Často tomu tak ale bývá. Tlak na ideál těla ve společnosti je tak silný, že se mnoho žen, ale i mužů, zavře ve své bublině a pohyb ze strachu z možného odsouzení a výsměchu raději úplně zavrhnou! Výsledkem je pak jediné – deprese a další nabraná kila!

Nedejte se a začněte jógou, která je pro každého, a to bez rozdílu! Zlepšíte flexibilitu, posílíte svaly, ale také psychiku. Nezáleží přitom na tom, jakou výchozí postavu máte. Berte to jako start k novému tělu, potažmo životu, náladě, novému pohledu na zdánlivě všední věci. Pravidelným zařazením jógy do vašeho programu získáte sebevědomí, které obvykle lidem s nadváhou chybí, a jistě si pak troufnete na další sporty. „Dopřejte si pohyb bez přemýšlení o tom, jak u toho vypadáte. Jde hlavně o to, jak se u toho budete cítit. Jóga to nabízí. Rozhýbá a protáhne ztuhlé tělo, zpevní vnější i hluboko uložené svaly a pravidelným pohybem probudí metabolismus, čímž začnete rychleji spalovat tuky,“ říká lektorka jógy Marie Zimáková. Ač sama přiznává, že nějaké to kilo navíc také nosí, jóga jí učarovala natolik, že se kvůli ní vzdala slibně rozjeté kariéry advokátky!

Jak začít?

● Kupte si podložku, lehké a volné sportovní oblečení. Už to je trochu závazek a impulz pustit se do toho.

● Vyhraďte si termíny během týdne, kdy zapomenete na domácí práce, vaření nebo opravy v domácnosti, vypnete telefon i televizi a budete cvičit.

● Osvojte si dýchací techniky, což je základ. Hluboké dýchání a další fígle najdete na internetu a lze to snadno procvičit.

● Naučte se strečinku, před i po cvičení, ať samotné cviky provádíte zdárně protaženi.

Co je body positive jóga?

Technika, která vychází z tradiční hatha jógy, ale bez hodnocení nás samotných nebo ostatních okolo nás. „Flexibilitu a svaly je možné vytrénovat s jakýmkoliv typem postavy. Smyslem je zlepšení tělesné i duševní stability, posílení a protažení celého těla. Uvolníte svaly a napětí v těle, dojde k propojení dechu a pohybu. Cvičení přizpůsobíte svým možnostem,“ vysvětluje Marie Zimáková. Body positive jóga vás uspokojí intenzivním protažením a napraví řadu neduhů. Od klidnějšího cvičení můžete přejít k dynamičtější formě, u které se více zapotíte. Nemusíte se ale bát, že byste si ublížili nevhodnou aktivitou nebo zatížili klouby. Zkušený lektor vás naučí, jak naslouchat svému tělu.

Celý článek najdete v tištěné verzi Aha! 20.6.2021

Přečtěte si
kristýna ryglová
9. 2. 2023 • 21:03

Já taky cvičím doma, ne teda jogu, na tu se teprve chystám, ale našla jsem si různé cviky na stehny, hýždě a břicho. Prostě ty problematické partie. Koupila jsem si na cvičení i tyto odporové gumy http­s://ww­w.pl­aza.cz­/odpo­rove-gumy-set-5-kusu/ , aby bylo cvičení efektivnější a do léta jsem shodila nějaké to kilo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.