Indická varianta covidu: Proč je tak nebezpečná?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Indická varianta covidu: Proč je tak nebezpečná?!

Lékaři objevili nové symptomy indické mutace Delta, patří mezi ně ztráta sluchu a odumírání tkáně.
Lékaři objevili nové symptomy indické mutace Delta, patří mezi ně ztráta sluchu a odumírání tkáně. (Reuters)

Čísla klesají, nemocných ubývá. Co se ale stane na podzim, až nám přestane hrát do karet počasí? Odborníci varují, že nové mutace viru jsou nakažlivější než původní varianta. Indická Delta dokonce až o 97 %.

Nákaza aktuálně ve většině zemí Evropy ustupuje a budoucnost vypadá růžově. Epidemiologové ale upozorňují, že s ochlazením mohou udeřit nové mutace. „Neustále existuje riziko vzniku a šíření nových variant viru, které vzbuzují obavy. Jednou z nich je B.1.617.2, označovaná jako Delta, která je spojená s vyšší přenosností a s nižší účinností vakcíny podané v jedné dávce,“ říkají odborníci z Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu.

Ač se může podle čísel zdát, že jsme virus porazili, neměli bychom zapomínat, že podobně optimistická byla situace i loni v létě a na podzim přišlo peklo. Tentokrát ale máme proti koronaviru zbraň v podobě vakcíny. Klíčové bude, zda stihneme do podzimu naočkovat dost lidí, abychom dosáhli kýžené tzv. stádní imunity. Jinak může být opět zle. „Modely naznačují, že při rychlém rozvolnění nebo pomalé vakcinaci je v zemích EU nadále možný výrazný nárůst případů souvisejících s onemocněním covid-19,“ varují epidemiologové. Velká Británie, kde se mutace Delta šíří ve velkém, aktuálně zkracuje interval mezi očkováními, aby byli lidé co nejdříve plně chráněni. Obavy vzbuzuje i jihoafrická varianta Beta. Nejenže je o čtvrtinu nakažlivější než původní varianta viru, ale především má ze všech nových mutací největší potenciál obcházet protilátky získané vakcínou, a to i při dodržení obou dávek.

Nové příznaky? Bolest hlavy a rýma!

Čich zůstává neporušený Lékaři ve Velké Británii zjistili, že mutace Delta má trochu jiné příznaky než původní koronavirus. Lidé už téměř netrpí ztrátou čichu, mnohem častěji se ale objevuje klasická rýma. Nejčastěji se mírná forma onemocnění mutací Delta projeví bolestí hlavy a v krku.

Nejoptimističtější scénář
Vydrží to?

Aktuálně je situace v Česku velmi dobrá. V některých regionech epidemie natolik slábne, že tam ani nepřibývají nové případy. Podle dat za poslední týden nezaznamenali žádný nový případ v okrese Náchod, po jednom hlásili z okresů Písek, Rychnov nad Kněžnou a Svitavy „Vývoj se dlouhodobě odehrává podle nejoptimističtějšího scénáře, který kalkuluje s reprodukčním číslem kolem 0,7 i méně,“ popsal Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Epidemie bude podle něj brzy pod kontrolou a v případě, že by udeřily nové mutace, měli bychom mít dost času reagovat.

Nebezpečné mutace

Variant koronaviru je mnoho, čtyři ale vzbuzují obavy. Světová zdravotnická organizace (WHO) nyní zveřejnila výsledky výzkumu, jak dokáže čtveřice mutací ovlivnit reprodukční číslo.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.