VLÁDA S PRÁZDNINAMI POVOLUJE OPASKY: Co se změní?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

VLÁDA S PRÁZDNINAMI POVOLUJE OPASKY: Co se změní?!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Facebook Seana Raulta)

Roušky během výuky už nemusí mít žádné dítě ani učitel v Česku. Vláda totiž včera schválila zrušení jejich nošení i ve zbylých třech krajích, kde nebyla epidemická situace příznivá. Změnit se má i počet účastníků na akcích či v obchodech. Nově se také ale zavádí karanténa pro očkované.

Nošení roušek

Dnešním dnem se k 11 krajům, kde se mohly odhodit roušky před týdnem, přidávají také tři zbylé. „Učitelé i žáci budou moci při výuce odložit roušky i ve zbývajících třech krajích (Zlínském, Jihočeském a Libereckém). I zde platí, že povinnost zůstává pouze o přestávkách a ve společných prostorách,“ oznámil ministr školství Robert Plaga (42, za ANO). Opatření se vztahuje také na zaměstnance, kteří mají své »trvalé« místo v kanceláři. Nadále ale platí, že v obchodech, MHD, na úřadu či v nemocnici je lidé musí nosit.

Říjnové volby

Kabinet také počítá s tím, že kvůli covidu by mohl zavést hlasování z okénka auta, tzv. drive-in. „Věřím, že do října uděláme za koronavirem definitivní tečku, může se ale stát, že bude ještě tou dobou určitá skupina voličů v karanténě či izolaci,“ řekl ministr vnitra Jan Hamáček (42, ČSSD) s tím, že stejně jako v krajských a senátních volbách v roce 2020 budou moci tito lidé odvolit. „Voliči v karanténě či izolaci budou moci hlasovat u volebního stanoviště (tzv. drive-in), v uzavřeném pobytovém zařízení sociálních služeb nebo do zvláštní přenosné volební schránky,“ dodal šéf rezortu. Posvětit to vládě musí ještě Sněmovna i Senát, tam ale vicepremiér neočekává žádné problémy, vše je prý s parlamentními stranami předjednáno.

Karanténa pro očkované

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (34, za ANO) včera oznámil zavedení karantény, a to pro očkované. „Člověk, který byl naočkován jednou dávkou vakcíny a setká se s nakaženým, bude muset nastoupit do karantény, a to když bude vytrasován. Chceme tím zabránit šíření mutací covidu,“ prohlásil šéf rezortu s tím, že pokud někdo bude plně naočkován, tedy oběma dávkami a uplyne 14 dní od druhé »včeličky«, do karantény nemusí.

Veřejné akce a sportoviště

Ve veřejných bazénech se začátkem července a letní sezony zvyšuje počet plavců z 50 na 75 % kapacity. A změní se také počet návštěvníků na akcích, tedy venku maximálně 5000 lidí včetně těch na stání a 2000 uvnitř. Do muzeí a galerií také bude moci být vpuštěno více lidí, každý pro sebe bude muset mít deset metrů čtverečních. S létem se povolí také konzumace jídla a nápojů v sálech kin.

Obchod, služby a restaurace

Se začátkem prázdnin, tedy od 1.července, se také zvyšuje počet zákazníků, kteří mohou být v obchodech. „ Platit bude nově pravidlo jednoho člověka na 10 metrů čtverečních, doteď to bylo na 15 metrů,“ řekl Vojtěch. Zároveň se také za 14 dní ruší zákaz propagačních aktivit v maloobchodu. V kadeřnictvích, masážních salonech a dalších službách už jejich provozovatelé nebudou muset evidovat své zákazníky a provádět službu jeden na jednoho jako dosud. V restauracích, hospodách i klubech pak bude dovolená živá hudba. Tancování ale podle Vojtěcha bude stále zakázané.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.