Zmatky okolo letních táborů: Dětem nehrozí přetestování! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Zmatky okolo letních táborů: Dětem nehrozí přetestování!

Děti se na táborech nebudou muset testovat...
Děti se na táborech nebudou muset testovat... (Foto ČTK/K. Šulová, ara)

Uspořádat letos dětský tábor je pěkný oříšek. Kromě běžných starostí se organizátoři musí ještě vyznat v covidových opatřeních. Že by jim to ale ministerstvo zdravotnictví usnadňovalo, se říct nedá. Za sedm dní totiž počtvrté změnilo pravidla.

Aby se děti i vedoucí nemuseli každých sedm dní testovat, jak chtěl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (34, za ANO), musí mít každý 72 hodin před odjezdem negativní PCR test. Pokud ale jen jedno dítě toto pravidlo nesplní, budou muset na test všichni. Tak ještě včera znělo opatření, které nadzvedlo ze židle skauty i Radu dětí a mládeže. Nakonec se ale shodu mezi organizátory a ministerstvem podařilo najít. „S táborníky jsme našli shodu. Děti s PCR testem se nebudou muset v průběhu tábora přetestovat, a to i když s nimi pojedou ve skupině děti s antigenním testem nebo samotestem. PCR test musí být max. 7 dní starý,“ uvedl Vojtěch.

Veletoče kolem táborů pořádně dopálily vedoucí a organizátory, kteří dva týdny před startem turnusů netušili, jaká pravidla budou platit. Jim také Vojtěch poděkoval za konstruktivní spolupráci. „Skutečně jsme se snažili maximálně vyjít vstříc, zároveň je ale ochrana zdraví dětí pro nás zcela nepřekročitelná podmínka,“ dodal Vojtěch. I když současná dohoda už je pro organizátory přijatelná, varují, že před odjezdy na turnusy může být v testovacích centrech pořádný nával. „Kapacity testovacích míst jsou nedostatečné a mnohde již nyní zcela zaplněné,” upozorňují skauti.

Stačí i samotest

Podle pověřené hlavní hygieničky Pavly Svrčinové (58, na snímku) opakované testování dětí na táborech prý nebyl problém. „Myslím si, že děti už testování znají ze škol a že s ním opravdu neměly vůbec žádný problém,“ řekla ještě před jednáním MF Dnes Svrčinová s tím, že si organizátoři případně mohli pozvat pojízdné speciální firmy, které by děti testovaly přímo na táboře. „Vždyť to jde ze zdravotního pojištění, proto se to zachovalo. Děti za to nebudou nic platit. Ale je možné samozřejmě použít i samotest,“ dodala hlavní hygienička.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.