Čísla opět začala růst: NOVÁ HROZBA MUTACE COVIDU | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Čísla opět začala růst: NOVÁ HROZBA MUTACE COVIDU

ilustrační foto
ilustrační foto (Blesk:Jméno fotografa)

Vedle dalších zemí se indické variantě covidu, tzv. mutaci delta, evidentně zalíbilo také u nás. Podle expertů se již šíří komunitně, zejména ve velkých městech. A zatímco odborníci vědí, jak zasáhnout, české úřady zatím přešlapují a vyčkávají.

Skoro stovku potvrzených případů mutace delta, která podle britského úřadu veřejného zdraví zvyšuje riziko hospitalizace více než 2,5násobně ve srovnání s původní variantou, evidovali ke včerejšku čeští hygienici. V Libereckém kraji je dokonce podezření na komunitní šíření. Nakažených ale přibývá také ve velkých městech, jako je Praha a Brno. Reprodukční číslo stouplo na hodnotu 0,9 – nejvíce od 15. dubna. A to lze přičítat nejen rychlému rozvolnění, ale právě i přítomnosti indické mutace.

Dušek čeká průšvih

Podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška jsou za nárůstem nových případů v Praze zejména mladší ročníky. Ve skupině 16 až 19 let je incidence na 100 tisíc obyvatel v Praze 31,5 a v celé ČR 12,9, u starší skupiny 20 až 29 let je to v Praze 59,9 a v celé zemi 15,6. „Je to trochu déja vu. Takhle přesně se ta Praha chovala i minulé léto,“ konstatoval Dušek. „Teď jsme rozvolnili poměrně hodně. To se musí projevit tím, že se epidemie bude šířit více než předtím. Na druhou stranu pokračuje očkování, takže to jde proti tomu. Teď je otázka, co převáží,“ zamýšlí se imunolog Václav Hořejší.

Jak na to

S výskytem delty odborníci upozorňují, že by bylo záhodno zkrátit intervaly mezi podáním obou dávek. Ty se kvůli nedostatku očkovacích látek protáhly ze tří týdnů na současných až 35 dní u Moderny a až na 42 dní u Pfizeru. Jenže ministerstvo zdravotnictví zatím říká, že o možnosti zkrácení se diskutuje. V boji s deltou by pak pomohlo, kdyby se jednotlivé vakcíny mohly kombinovat. „Z pohledu SÚKL nyní platí, že očkování by mělo být dokončeno stejnou vakcínou, jakou bylo zahájeno. Tento postoj se může změnit na základě dalších výsledků studií,“ uvedla Irena Storová, šéfka lékového ústavu. I to se zatím zdráhá posvětit ministr Adam Vojtěch (34, za ANO). „Jsou možná zbytečně opatrní. Rozhodně není žádný problém s kombinací, dokonce je to možná ještě lepší,“ řekl Aha! Hořejší.

Kdy je možné látky »míchat«?

Ve výjimečných případech, kdy není možné dokončit očkování stejnou vakcínou, jako bylo zahájeno (např. z důvodu jejího nedostatku), Státní ústav pro kontrolu léčiv připouští možnost vakcinace jinou látkou. „Pokud by se po první dávce vakcíny AstraZeneca vyskytla kontraindikace, která je jasně specifikována v rozhodnutí o registraci, tak potom na základě doporučení lékaře může být aplikována mRNA vakcína, což je vakcína od firem Pfizer nebo Moderna,“ řekla Storová Radiožurnálu. Podle šéfa vakcinologů Romana Chlíbka by to bylo vhodné u lidí, kteří druhou dávku AstraZenecy – ať už ze strachu či z jiného důvodu – odmítají.

Očkování hned po nemoci

Ode dneška je možné podstoupit očkování hned po prodělání nemoci a ukončení izolace. Ministerstvo zdravotnictví zrušilo 90denní lhůtu, po kterou si lidé po prodělání covidu dosud nemohli termín rezervovat. Opatření má urychlit postup očkování.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.