Epidemie v Česku znovu roste. Nově nakažených přibývá! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Epidemie v Česku znovu roste. Nově nakažených přibývá!

Nakažlivější varianta delta byla zaznamenána v 74 zemí včetně Česka. V Číně i v Africe vyhlásili lockdown
Nakažlivější varianta delta byla zaznamenána v 74 zemí včetně Česka. V Číně i v Africe vyhlásili lockdown (Reuters, Blesk)

Covidová kola v Česku se zase pomalu dala do pohybu. Vir se opět začíná povážlivě šířit. Alespoň to ukazují data ministerstva zdravotnictví. Pět dní po sobě totiž stoupá reprodukční číslo. Co za tím stojí a jak hodlá vláda zakročit?

Podle premiéra Andreje Babiše (66, ANO) data jasně ukazují, že nad pandemií vyhráno nemáme. „Covid neskončil. Musíme bojovat dál, musíme očkovat a chránit se před jinými zeměmi, odkud přicházejí mutace,“ prohlásil předseda vlády. Za pravdu mu dávají čísla rezortu zdravotnictví. Testy totiž už několik dní odhalují vyšší počty nakažených než v minulém týdnu. Vyšší je díky tomu i reprodukční číslo, které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného. Z úterních 0,9 je nyní na hodnotě 1,2.

Problém v Praze

Největší nárůst nových případů zažívá hlavní město. Za týden tam podle dat přibylo kolem 290 pozitivních. „V Praze virová nálož postupně roste u mladých lidí ve věku 16 až 19 a 20 až 29 let,“ uvedl šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek s tím, že u této věkové skupiny je jednak nízký zájem o očkování, a také se více scházejí ve skupinách a mají akčnější životní styl, například chodí do klubů. U těchto skupin proto chce ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (34, za ANO) zvýšit zájem o vakcínu. „Uvažujeme o zapojení mobilních týmů, které by mohly být na frekventovaných místech, jako jsou obchodní centra nebo nádraží,“ řekl Aha! v minulém týdnu šéf rezortu.

Indická (delta) mutace

V tuzemsku už laboratoře odhalily také na 120 případů nakažlivější a nebezpečnější covidové mutace delta (indické). Podle Duška hrozí v rámci letního cestování její větší zavlečení do Česka. A právě tomu chce předejít ministr zdravotnictví Vojtěch. Zavést se totiž mají testy pro dovolenkáře. „Po návratu z dovolené zpět do práce by lidé předložili zaměstnavateli potvrzení o negativním testu,“ napsal Vojtěch na Twitter s tím, že to bude platit, ať už byli lidé v cizině, či v Česku. Toto se má ale týkat jenom lidí z jednou dávkou »včeličky« nebo zcela bez ní. Podle odborníků je totiž účinnost séra po první dávce jenom 33 procent. A odkdy se to zavádí? O tom včera rozhodovala vláda, do uzávěrky vydání ale nebyl znám výsledek zasedání.

Změna na semaforu

Kvůli mutaci delta, která se šíří nejenom světem, ale i Českem, začal jednat ministr Vojtěch. Ten rozhodl s platností od pondělí 5. července mezi černě označené země, tedy ty s extrémně silným rizikem nákazy, zařadit Tunisko. Stát tak zakazuje našincům do země cestovat, pokud nejde o výjimečně závažné případy. Od včerejšího dne mají Češi také stopku do Ruska. Seznam by se měl ale ještě rozšířit o další státy. Mluví se o Velké Británii a Egyptu. Jestli vláda poslední dva zmíněné státy na seznam připíše, včera večer rozhodovali ministři. Do uzávěrky vydání nebyl ale znám výsledek jednání.

Přečtěte si
j.p.toman
2. 7. 2021 • 07:35

Problém je v Praze. Jako obvykle.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.