Hrozí další vlna pandemie: OCHRÁNÍ NÁS TŘETÍ DÁVKA VAKCÍNY? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Hrozí další vlna pandemie: OCHRÁNÍ NÁS TŘETÍ DÁVKA VAKCÍNY?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia, Reuters)

Strašák dalšího ochromení života obíhá světem. A může za to varianta delta, proti které podle některých expertů není očkování tak účinné jako proti jiným. Někde dokonce zvažují i raději třetí dávku injekce, aby už nedošlo k dalším proticovidovým restrikcím. Budeme se tedy třikrát očkovat i my?

Počet nově nakažených covidem začal v minulých dnech stoupat také v Česku. A odborníci, se kterými deník Aha! mluvil, se shodují, že vzhledem k možným dalším mutacím bude nutná třetí dávka i u nás. „Já si myslím, že se bude určitě přeočkovávat třetí vakcínou, otázkou ale je, kdy se s tím má začít. Předpokládám, že to bude nejspíše rok po druhé dávce,“ řekl pro Aha! epidemiolog a poradce prezidenta Roman Prymula (57). Podle epidemiologa Václava Hořejšího (71) je ale nutné, aby mělo dvě dávky, tedy ukončené očkování, co nejvíc Čechů, a tím by se prý zpomalilo řádění a mutování nebezpečného viru. „Nyní je ale problém, abychom měli nejméně 80 procent obyvatel s ukončeným očkováním, tedy oběma dávkami,“ uvedl pro Aha!. Oba se shodli, že k přeočkování by mělo dojít u všech typů vakcín.

Přeočkování na místě

Případného dalšího uzavření se děsí Izrael. Od konce června v zemi výrazně rostou počty nakažených, v posledních dvou týdnech jich 90 procent tvořila právě nová, agresivnější delta varianta koronaviru. A ohniska se objevila hlavně v místních školách, tedy u dětské populace, která ještě vakcinací neprošla. Jeruzalém tak narychlo začal očkovat i děti a část lékařů už tamní vládu vyzvala, aby pro rizikové pacienty nachystala třetí dávky očkování. Židovská země přitom patří k očkovací velmoci. Z devíti milionů lidí již dostalo druhou »včelku« 57 procent obyvatel. Počet nových případů se přitom kvůli deltě oproti minulému týdnu zdvojnásobil.

Otázkou zatím zůstává typ případné třetí dávka očkování. „Jestli by ale i třetí dávka měla být od stejného výrobce, to zatím není jasné. Ukazuje se totiž, že AstraZeneca se dá přeočkovat vakcínou od Pfizeru a naopak,“ vysvětlil Aha! Roman Prymula s tím, že teprve další testy a studie určí, jestli se k tomu přistoupí plošně. Podle Hořejšího by prý ale bylo lepší, kdyby se lidé nechali přeočkovat stejnou vakcínou, jako měli u první a druhé dávky.

Británie ruší opatření

K opačnému kroku než celý svět začíná přistupovat Velká Británie. Premiér Boris Johnson (57) i přes narůstající počet nakažených potvrdil, že od 19 července se v ostrovním státě zruší zbývající omezení proti covidu. Britové se tak například budou moci rozhodnout, zda budou na veřejnosti nosit roušky a dodržovat rozestupy. Ve zhruba sedmašedesátimilionové Británii obdrželo nejméně první dávku očkování přes 45 milionů lidí, plně očkovaných je více než 33 milionů lidí. Podle agentury Reuters ale země zaznamenala nárůst počtu nakažených za poslední dny o více než 50 procent.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.