Nečekané překvapení pro Čechy: Chorvatsko změnilo podmínky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Nečekané překvapení pro Čechy: Chorvatsko změnilo podmínky

Kvůli novému opatření se včera na chorvatských hranicích tvořily kolony.
Kvůli novému opatření se včera na chorvatských hranicích tvořily kolony. (Foto Aha! – J. Poláček, ara)

Vyrazit do Chorvatska jenom s občankou bez koronavirových potvrzení? To šlo do konce června, tedy do středy. S prvním dnem letních prázdnin ale Záhřeb změnil podmínky. Co je potřeba nově doložit?

Podle českého ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (37, ČSSD) změna souvisí se zavedením tzv. evropských covid pasů. „Začíná platit covid pas. Chorvatsko proto narychlo rozhodlo, že turisté z Česka, ale i dalších zemí, se jím musí prokázat na hranicích,“ řekl včera Aha! šéf diplomacie. „Platí ale pravidla, která jsme dojednali, tedy 22 dnů po první dávce, nebo negativní test či protilátky,“ dodal Kulhánek s tím, že protilátkami se myslí potvrzení o prodělání nemoci. A jak je to u dětí? „Děti do 12 let, které jsou v doprovodu rodičů, kteří mají covid pas nebo doklad o své bezinfekčnosti, další potvrzení nepotřebují,“ vysvětluje ministr.

Kdo bude mít problém?

Podle Chorvatského turistického sdružení v Česku budou mít při přechodu hranic problém lidé, kteří nejsou očkovaní nebo covid neprodělali. „Tito lidé si budou muset udělat test,“ vysvětluje šéf organizace Dubravko Miholić s tím, že kdo si ho neudělá v Česku, tak za něj na Jadranu zaplatí až 25 eur (640 Kč). „Výsledek pak zašlou pohraniční policii na e-mail, který dostanou při vstupu do země. Až pak budou tito lidé vymazáni z chorvatské databáze. Když jim potvrzení nedodají, tak při výjezdu policie zjistí, že jste se netestovali, a můžete dostat 1000 eur (asi 26 000 Kč) pokutu,“ dodává.

Co je covid pas?

Jedná se o elektronický certifikát (QR kód), který si lidé mohou stáhnout z webu ocko.uzis.cz. K přihlášení použijí své rodného číslo a také číslo občanského průkazu. Tento unikátní kód si pak lze vytisknout nebo nahrát do chytrého telefonu a prokázat se s ním na hranicích.

Přečtěte si
koliaska
26. 6. 2022 • 12:11

My jsme právě minulé léto chtěli jet do Chorvatska. Ale jak se ty podmínky pořád měnily, tak jsme se na to nakonec vykašlali. Ještě bychom někde museli být v izolaci. Letos už je ta situace lepší, ale teď na to zas nejsou peníze. O letní dovolenou se ale určitě připravit nenecháme. Bavili jsme se s manželem, že bychom si z https://armik.cz/ mohli koupit nějaké věci na kempování a vyrazit do nějakého kempu tady u nás.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.