Rádce Aha! 8 tipů, jak na dovolené platit bezpečně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Rádce Aha! 8 tipů, jak na dovolené platit bezpečně!

ilustrační foto
ilustrační foto (Profimedia)

Odjíždíte na dovolenou? Přibalte si platební kartu a nezapomeňte na bezpečnostní pravidla, která vás ochrání při placení doma i v zahraničí.

1) Uložte si kontakt

Před dovolenou si zkontrolujte platnost karty a na bezpečné místo si zapište jejích posledních šest čísel. Nezapomeňte si do telefonu uložit kontakt na klientskou linku vaší banky.

2) Stačí pár bankovek

Bezhotovostní placení je sice samozřejmostí, úplně bez hotovosti to ale nejde. Podle odborníků je vhodné takové množství hotovosti, abyste mohli koupit jídlo na jeden den a zaplatili si na noc ubytování.

3) Na kartě stanovte limity

Před dovolenou si na kartě nastavte nižší limity na jednorázové výběry i platby. Snížíte tím riziko pro případ ztráty nebo krádeže karty.

4) Nastavte si upozornění

V internetovém bankovnictví si nastavte upozornění notifikací na všechny provedené platby.

5) Zkuste aplikaci v mobilu

Na dovolené oceníte aplikaci své banky v mobilu, díky které máte nad kartou stále kontrolu. „Většina bank například v aplikaci umožňuje změnu limitů, můžete kartě také měnit PIN nebo ji zcela zablokovat,“ říká Adam Kolesa, šéf MALL Pay.

6) PIN mějte v hlavě

Svůj PIN si nikdy nepište na platební kartu, ani na lístek do peněženky. Nikomu ho nesdělujte, do platebního terminálu nebo bankomatu ho vždy zadávejte sami.

7) Problémy řešte hned

Přišli jste o kartu? Informujte banku! „Rozhoduje rychlost, zloději zpravidla zkusí kartu použít krátce po krádeži. Proto kontaktujte svou banku ihned, jak zjistíte, že vám karta chybí,“ radí Zuzana Filipová z Moneta Money Bank.

8) Zkuste pojištění

Nejen před krádeží karty vás ochrání pojištění. Většinou se vztahuje i na souběžnou ztrátu či krádež hotovosti, osobních dokladů, mobilního telefonu či klíčů.

Rada: Pozor na konverzi

Připravit o peníze v zahraničí vás může trik nazvaný »dynamic currency conversion«. Pokud bankomat nebo terminál detekují, že vaše karta byla vydána v jiné zemi, než se nacházíte, může vám nabídnout dvě varianty – s konverzí nebo bez konverze (with conversion/without conversion).

„Pokud zvolíte výběr s konverzí, víte přesně dopředu, za kolik vám bude směněno. Tyto částky jsou však zpravidla velice nevýhodné a zatížené vysokou marží lokální banky. Když zvolíte variantu bez konverze, použije se aktuální kurz, který vám nabízí vaše domácí banka. Sice není nejvýhodnější, ale rozhodně bývá férový a srovnatelný s běžnou turistickou směnárnou,“ vysvětluje Adam Kolesa.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.