Drahé energie: 5 tipů, jak hravě ušetřit | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Drahé energie: 5 tipů, jak hravě ušetřit

ilustrační foto
ilustrační foto (Europe Easy Energy)

Chcete zaručenou zbraň proti drahotě elektřiny a plynu? Zkuste utáhnout energetický opasek domácnosti na poslední dírku a pusťte se do boje. S těmito zbraněmi je úspora jistá, byť zaplacená komfortem.

  1. Stáhněte topení

    Každý stupeň, o který v místnosti zvýšíte teplotu, znamená růst spotřeby o 6 až 10 %. A naopak šetříte, když teplotu stáhnete. Nevytápějte místnosti, ve kterých nejste, a na noc si v ložnici nechte jen okolo 15 °C. Stáhněte i teplotu na bojleru a místo horké vody si zvykněte na vlažnou
  2. Omezte větrání

    Větrejte krátce, do 10 minut, a s plně otevřenými okny. Vzduch se tak rychle vymění a zdi nestačí zchladnout. Když necháte okna na mikroventilaci, nevyvětráte nic, jen teplo. Ze stejného důvodu zamezte i nechtěnému větrání skrz netěsnící dveře a okna a utěsněte je alespoň těsnicími páskami.
  3. Pečujte o lednici

    Moderní lednice a mrazáky jsou mnohem úspornější, než byly dříve. Ani nejnovější lednice ale neuspoří, když ji budete špatně používat. Musí mít čistou mřížku vzadu, nesmí být přiražená na zeď, aby mohla správně chladit, a v mrazáku nesmí být nános ledu. Co je nejdůležitější, každé otevření dvířek se počítá. Proto se naučte vyndat z ní vše potřebné rychle a na jeden zátah. 
  4. Zhasněte nepotřebná světla

    Moderní LED žárovky spotřebují desetkrát méně energie než jejich klasické předchůdkyně. Proto osvětlení v domácnosti bezpodmínečně modernizujte. Nejvíc ale ušetří ta žárovka, která nesvítí. Pečlivě proto po sobě zhasínejte, sviťte jen, kde musíte, a choďte brzy spát.
  5. Mobilní elektronika uspoří

    Stolní počítač spotřebuje několikanásobně víc elektřiny než notebook či tablet. Proto většinu práce z domova udělejte na nich. Nejvíc ušetříte, když si tyto přenosné přístroje vždy dobijete naplno mimo domov, třeba ve škole či práci. A raději i včetně powerbanky. Na mobilu či tabletu se z hlediska spotřeby vyplatí sledovat i televize.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.