Havlíček po jednání s ČEZ: Elektřina a plyn zase zdraží! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Havlíček po jednání s ČEZ: Elektřina a plyn zase zdraží!

Vicepremiér Karel Havlíček na jednání vlády. (25.11.2021)
Vicepremiér Karel Havlíček na jednání vlády. (25.11.2021) (reprofoto Twitter Úřad vlády ČR)

Optimistickou zprávu včera nepřinesl odcházející vicepremiér Karel Havlíček (52, ANO). Očekává se totiž, že v příštím roce vzrostou ceny elektřiny o 30 až 50 procent, u plynu může být nárůst až 70 procent!

Havlíček informace o zdražení včera řekl s odkazem na jednání s energetickým gigantem ČEZ. Na vině je podle končícího kabinetu hlavně unijní systém obchodování s emisními povolenkami. „Nekontrolovaný trh má vliv na cenu energie 20 až 30 procent,“ uvedl k tomu dosluhující premiér Andrej Babiš (67, ANO), který žádá jeho regulaci. Česko zároveň chce, aby se do obchodování vrátilo asi 400 milionů emisních povolenek, o jejichž stažení do rezervy rozhodla Evropská komise. Pokud by komise uvolnila povolenky zpět na trh, zastavil by se podle Havlíčka růst jejich cen.

Svolají Sněmovnu Kvůli dramatické situaci na trhu s energiemi končící kabinet svolal na zítra mimořádně Sněmovnu, kde se bude snažit protlačit nulovou daň z přidané hodnoty (DPH) u plynu a elektřiny pro domácnosti až do konce příštího roku. Zatím tato úleva platí pouze pro letošní listopad a prosinec. Podle Babiše to pomohlo energie zlevnit.

„Dle Českého statistického úřadu v listopadu klesly meziměsíčně ceny elektřiny o více než 16 procent, u plynu bylo zlevnění o 11,5 procenta,“ uvedl. Kabinet zároveň chce domácnostem i firmám odpustit platby za takzvané podporované zdroje energie. Pokud projdou oba návrhy, domácnostem by se snížila platba za energie asi o 35 procent. Budoucí vládní koalice ale s nulovou DPH nesouhlasí. Podle nového premiéra Petra Fialy (57, ODS) jde jen o krátkodobé řešení. „Příspěvek na bydlení je podle mého správnou cestou,“ řekl už dříve.

Přečtěte si
hillaarkaa
15. 12. 2021 • 10:41

Mno byla bych velice překvapená,kdyby se něco zlevňovalo...To zas bude černoty a načerno připojených Tukabelů

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.