Moravské naftové doly zvýšily ceny energií: Zaplatíte dvojnásobek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Moravské naftové doly zvýšily ceny energií: Zaplatíte dvojnásobek

Elektřina podraží
Elektřina podraží (Pixabay)

Drastické zdražení připravily pro své zákazníky Moravské naftové doly (MND). Od ledna 2022 jim zvýší cenu elektřiny a plynu přibližně na dvojnásobek. Lidé si tak připlatí tisíce ročně.

Například čtyřčlenná rodina, která bydlí v bytě 3 + », nyní za elektřinu platí tisíc korun měsíčně, od ledna zaplatí dva tisíce měsíčně. Za plyn platí čtvrtletně okolo 600 korun, nově zaplatí 1200 korun. „Nárůst je tak vysoký, protože jsme letos ceny energií, na rozdíl od jiných dodavatelů, neměnili. Celkově bude nárůst ceny u plynu obdobný jak u ČEZ, u elektřiny jak u Innogy,“ řekl Aha! ředitel marketingu MND Jan Sýkora. MND tento krok vysvětluje cenami na burze. „U plynu narostly meziročně o asi 300 procent, u elektřiny o dvě stě. Důvodem je růst cen emisních povolenek a odstavení některých elektráren v Evropské unii,“ dodal Jan Sýkora.

Víte, že…

...dvanáct tisíc ročně si za elektřinu připlatí u MND běžná domácnost?

Vývoj cen je nejistý

Podle Jana Sýkory není jasné, zda ceny energií ještě neporostou. Věří nicméně, že se situace s cenami energií na burzách trochu zklidní. „Domnívám se ale, že zůstanou na vyšších úrovních, než byli lidé do roku 2021 zvyklí platit,“ zdůraznil

Největší těžař v Česku

MND jsou největším těžařem ropy a zemního plynu v České republice. V současné době má společnost 170 tisíc odběratelů z Česka. Výrobní závod v Lužicích v červnu drtivě zasáhlo tornádo, které napáchalo firmě škody za stovky milionů.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.