Připravte se na zdražování: Ceny elektřiny letí vzhůru | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Připravte se na zdražování: Ceny elektřiny letí vzhůru

ilustrační foto
ilustrační foto (Shutterstock.com)

Každé rozsvícení si budeme muset více rozmýšlet. Ceny elektřiny totiž podle analytiků vyletí nahoru. Domácnosti by si mohly ročně za proud připlatit i tisícovku navíc.

Češi musí počítat s tím, že ceny se zvýší i o několik procent. Podle experta na energetiku Michala Lesa si tak domácnosti mohou leckde připlatit i více než 1000 korun za rok. „Tento rok bude ve znamení zdražování. U ceny elektřiny pro domácnosti očekáváme zvýšení cen přibližně o desetinu,“ uvedl Les.

Analytik portálu TZB-info Jan Schindler pak radí, že kdo chce alespoň trochu ušetřit, neměl by otálet. „Doporučil bych si co nejdříve najít fixní cenu na co nejdelší období, tedy na tři roky. Potíž je jen v tom, že téměř všichni významní hráči již fixní produkty zdražili,“ sdělil Schindler s tím, že v cenících zdražila megawatthodina z nějakých 1500 Kč i na více než 2000 korun bez DPH. Za zdražováním stojí vývoj na velkoobchodních trzích, jelikož tam cena energií také letí vzhůru.

Plyn nejspíš taky, i když ne o tolik

Připravit si nějakou tu korunu navíc budou nejspíš muset i lidé, kteří používají v domácnostech plyn. „V případě plynu rok začínal s cenami kolem 600 až 700 Kč/MWh, v nových cenících je cena o 100 až o 200 Kč/MWh vyšší. Zvyšování cen plynu je mírnější, protože obchodníci v minulosti moc nezlevňovali,“ popsal situaci expert Jan Schindler. Jeho kolega Michal Les pak dodal, že dodavatelé ale zatím zdražování neohlásili.

Přečtěte si
Starsky
10. 6. 2021 • 18:54

Na tom TZBčku je šikovná kalkulačka, proto tam chodím rád, tarify jsou tam furt aktualizovaný, takže výběr je pak snazší. Měnil jsem přes ní už několikrát a vždycky byla úspora dobrá. Teď mám celkem čerstvou smlouvu u bohemie s fixací na dva roky, myslím si, že mít tu nejdelší by mi úplně nevyhovovalo, protože zas není úplně jistý, jak dlouho to poroste, tak mi ta dvouletá přijde v poho a raději si pak zas vyberu něco aktuálního.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.