ROK ÚSPOR s Aha!: Sedm tipů, jak snížit domácí výdaje! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

ROK ÚSPOR s Aha!: Sedm tipů, jak snížit domácí výdaje!

..
.. (Shutterstock)

Lidé si sice bojí, o zdraví, že je koronavirus může připravit ještě větší strach ale mají z toho, že je obere o peníze. Víc než polovina Čechů počítá se zhoršením finanční situace. Podle 9 z 10 oslovených jistě přijde zdražování, každého třetího straší propouštění a každý čtvrtý neví, jestli bude schopen splácet své závazky. Nejspíš tak budou muset šetřit na výdajích. Jak to udělat, aby z výplaty zůstalo v peněžence o dost víc než teď? V prvním dílu nového seriálu Aha! vám poradí experti ze srovnávacího portálu Ušetřeno.cz.

1. Pořiďte si účet zdarma
Pokud si vaše banka účtuje za vedení vašeho konta poplatky, je načase vzít nohy na ramena. Bank, které si za založení účtu i za jeho vedení neúčtují ani korunu, je v Česku poměrně dost. V tom vám opět pomohou online srovnávače služeb. „U některých bank navíc získáte odměnu, pokud si účet založíte online. Jiné zase nabízejí možnost neomezených výběrů zdarma nejen ze svých bankomatů, ale ze všech po celém světě. Dalším lákadlem bank bývají různé věrnostní programy, kdy za placení kartou získáváte body, které můžete proměnit za dárky nebo slevové vouchery na rozličné zboží a služby,“ vyjmenovává Daniel Gorol, finanční analytik z portálu Ušetřeno.cz.

2. Zlevněte si půjčky
„V případě, že máte hypotéku, je tu možnost jejího refinancování. Vyplatí se vám, zejména pokud u ní končí fixace. Můžete tak získat výhodnější úrokovou sazbu, a tudíž i nižší měsíční splátky. To se týká i refinancování půjčky,“ vysvětluje Daniel Gorol. Pokud splácíte větší množství půjček současně, může vám pomoci, když je spojíte dohromady. „Díky sloučení do jedné půjčky získáte nižší splátku, než je součet splátek vašich současných úvěrů, takže měsíčně budete platit méně. Celková doba splácení se však o něco prodlouží,“ upozorňuje Gorol. Sloučit čili konsolidovat lze téměř vše – spotřebitelský úvěr, nebankovní půjčku, kontokorent, kreditku nebo i leasing. Výjimkou jsou ale mikropůjčky, ostatně těm byste se beztak měli vyhnout obloukem.

3. Neutrácejte za zbytečnosti
Nakupujte jen to, co skutečně potřebujete, to platí i o potravinách. Snažte se vařit tak, abyste nakoupené ingredience využili. Co nesníte, dejte do mrazáku. K úsporám také může přispět omezení návštěv kina, divadla i koncertů, stejně jako spotřeby cigaret a alkoholu, které jsou zkrátka velkým žroutem peněz. V obchodě se striktně držte svého nákupního seznamu. Snažte se dělat jeden velký nákup na celý týden nežli více menších, při kterých snáze podlehnete nutkání pořídit si i zbytečnosti. Pokud jde o letní dovolenou, hranice v Evropě jsou už sice opět otevřené, ale v rámci úspor je rozumnější strávit letošní léto v českých luzích a hájích, vaše peněženka (a také krizí postižený domácí cestovní ruch) vám za to bude rozhodně vděčná.

4. Volejte za méně
Díky telekomunikační novele můžete od dubna jednoduše a rychle změnit operátora, pokud vám nevyhovují jeho ceny a služby. Zkuste se tedy podívat, zda někdo jiný nenabízí lepší tarif, než je ten váš. Přehled všech nabídek najdete třeba na bezplatných online srovnávačích služeb a produktů. „Pokud objevíte lepší variantu u jiného operátora, rovnou se na něj obraťte s tím, že k němu chcete přejít, a on za vás všechno zařídí,“ radí Jan Mazák, specialista na telekomunikace z Ušetřeno.cz. Potřebujete jen od stávajícího operátora získat OKU (ověřovací kód účastníka) k přenosu čísla. „Ostatně už to, že si o kód řeknete nebo ho hledáte na svém zákaznickém účtu na internetu, může přimět vašeho současného operátora dát vám lepší nabídku, aby si vás udržel. Jestliže se přece jen rozhodnete pro změnu, zabere vám to jen pár dní. Pokud máte u současného operátora smlouvu uzavřenou déle než 3 měsíce, nezaplatíte za její předčasné vypovězení ani korunu,“ vysvětluje Mazák. Větší konkurence také mobilní operátory nutí snažit se své klienty udržet, a tak se zejména s počátkem letních měsíců dají očekávat další akce a zvýhodněné nabídky. Pokud máte v mobilu nějaké placené služby a aplikace, zvažte, zda je skutečně potřebujete. Jejich odhlášením vám aspoň v peněžence zbude víc peněz na důležitější věci.

5. Neplýtvejte vodou
Nemusí pršet, jen když kape. Poslední dobou jsou sice srážky dost intenzivní, ale kvůli peněžence je lepší, když nekape. Tedy voda z kohoutku. Rozumným zacházením s vodou, kdy třeba rostliny je výhodnější zalévat dešťovkou zadarmo, se dají na fakturách ušetřit stovky korun.

6. Dělejte si rezervy
Ukládat si pravidelně alespoň malou částku stranou je základem úspěchu. Nejlépe na spořicí účet, jehož založení i vedení je u většiny bank zdarma. „Přestože úroky na spořicích účtech nepřekonávají inflaci, je stále výhodnější mít peníze uložené tam, než je nechávat spát na běžném účtu nebo doma pod matrací. Určete si částku, kterou na spořicí účet zvládnete posílat každý měsíc. Abyste na to nemuseli pořád myslet, nastavte si na účtu trvalý příkaz,“ doporučuje Daniel Gorol.

7. Srovnejte účty za energie
Elektřina a plyn jsou oblasti, kde lze ušetřit nemalé částky, především díky snížení spotřeby a změně dodavatele. Lze tak faktury za energie snížit až o 7000 korun ročně. Nejprve si tedy vezměte do ruky faktury a porovnejte je s tím, co nabízí konkurence. Pomohou vám bezplatné srovnávače. „Mezi jednotlivými dodavateli se každoročně vyostřuje konkurenční boj o zákazníka a samotná nízká cena je pouze jedním z faktorů, proč se rozhodnout pro změnu. Stále častěji zákazník spolu s novou smlouvou získá i další přidané služby, jako je klientský servis anebo různé typy pojištění,“ vysvětluje Markéta Witoszová, specialistka na energetiku z Ušetřeno.cz. Pokud jste si našli levnějšího dodavatele a chcete k němu přejít, zjistěte si předem, kdy vám končí smlouva s tím současným. „Ideální doba ke změně je právě teď v létě. Pokud přejdete k levnějšímu dodavateli v letních měsících, máte velkou šanci pocítit úsporu už v následující topné sezoně. Změna dodavatele u smlouvy na dobu neurčitou trvá obvykle 3 měsíce. Je-li na dobu určitou, musíte kvůli riziku pokut počkat až do jejího uplynutí,“ dodává Witoszová.

Ekonom Kovanda varuje: Podzim bude obzvláště krutý
Nenechme se ukolébat tím, že naše peněženky koronavirovou krizi zatím příliš nepocítily. Podle ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy je to jen klid před podzimní bouří. Přijde prudký náraz a ještě pár následujících let bude každý z nás »pykat« za epidemii vyššími daněmi. Vláda podle Kovandy nyní uměle udržuje pracovní místa, a tak ve skutečnosti jedna část Čechů platí dovolenou jiným. „Každá sranda něco stojí. A to, že nyní podstatná část republiky pořádně nepracuje, přičemž pobírá plat, je právě takovou »srandou «, za niž budeme muset teprve všichni zaplatit,“ říká. V příštích dvou třech letech se tak musíme připravit na růst řady daní a vznik nových. „První prudký náraz přijde po prázdninách. Ekonomice se bez dluhové berličky státu podlomí kolena. Firmy zruší řadu pracovních míst. Mnoho lidí se tak z placené dovolené, hrazené spoluobčany, přesune rovnou na pracák,“ líčí chmurnou budoucnost ekonom. Zrádné bude to, že řada lidí přijde o práci právě v době, kdy bude muset opět začít splácet své půjčky. A ti, kteří to předtím zvládali jen tak tak »na krev«, si to nebudou moci dále dovolit. Roztočí se prý spirála exekucí a možná i sebevražd neúnosně zadlužených jedinců.

„Lichváři se budou snažit obohatit se na cizím neštěstí a nebohé dlužníky obrat o poslední kousek důstojnosti. Lidé by si v žádném případě neměli půjčovat na jakkoli vyšší úrok,“ varuje Kovanda. Za bezpečný úrok je prý nyní považován ten kolem jednoho, maximálně dvou procent ročně. Mnoho lidí se teď těší na dovolenou, ale odpustit by si ji měli ti, kteří nemají dostatečný finanční »polštář«. „Rezervy by měly být takové, aby po přičtení celkové sumy podpory v nezaměstnanosti umožnily dotyčnému žít alespoň šest, ideálně však dvanáct měsíců bez citelnějšího snížení dosavadní životní úrovně,“ radí ekonom. Každý by měl pamatovat na to, že i on může dostat »padáka«. „Zaměstnavatelé budou muset být na podzim krutí, jinak sami nepřežijí. Budou masově propouštět bez pořádného varování,“ dodává. Naopak ti, kteří mají dostatečné rezervy, by podle Kovandy neměli »skrblit«. „Měli by utrácet, jet na dovolenou ideálně v ČR, aby tuzemskou ekonomiku před náročným podzimem povzbudili. Budeme to všichni potřebovat,“ uzavírá Kovanda.

Jaké daně mohou vzrůst:
• z tabáku, lihovin, benzinu či nafty
• daň z přidané hodnoty
• daň z nemovitosti Jaké daně nově hrozí:
• ekologické daně třeba za starší auta
• za cesty letadlem na dovolenou

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.