Nákaza na Karvinsku - Ministr Vojtěch tvrdí: Nic jsme nepodcenili! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nákaza na Karvinsku - Ministr Vojtěch tvrdí: Nic jsme nepodcenili!

Uvolňování v Česku: Adam Vojtěch (za ANO) oznámil, že nebude platit v plné míře pro Karvinsko (24.5.2020)
Uvolňování v Česku: Adam Vojtěch (za ANO) oznámil, že nebude platit v plné míře pro Karvinsko (24.5.2020) (Reprofoto ČT)

Čekání na testy a pozdní uzavření dolů! Tuto kritiku, kerá se kvůli koronovairu na Karvinsku snesla v uplynulých dnech na stát, včera hasil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO).

Kritici vládě vytýkají, že nezajistila dostatečné kapacity hygieniků a lidé museli na testování a výsledky testů čekat. Stát jako majitel uhelné společnosti OKD prý pochybil také tím, že nepřistoupil dříve k uzavření dolů. Nikdo si nestěžoval „Nedošlo k podcenění, řešili jsme to od poloviny května. V Dole Darkov se testovalo, to ohnisko je vyhaslé. A pokud jde o Důl ČSM, tak hygienici neměli žádné podněty ani podezření, že by se tam nemoc šířila. Nikdo si tam nestěžoval, většinou jde o bezpříznakové jedince,” zdůraznil.

Koronavirus se podle ministra na Karvinsku masivně v komunitě nešíří a dopady na zdraví obyvatel jsou minimální. Jen lehký průběh Podle ministra byly počty potvrzených nových případů nemoci Covid-19 v posledním období vyšší. Podle něj je to ale otázka dvou až tří dnů a jednoznačně za tím stálo cílené testování v dolech OKD na Karvinsku. „Nákaza se logicky šíří v rodinách nakažených horníků,“ řekl. Zdůraznil ale, že většina má lehký průběh nemoci a nemocnice nejsou zahlceny. Zítra se vysvětluje Proč ke koronavirové situaci na Karvinsku došlo, by měla vysvětlit vláda ve čtvrtek na mimořádné schůzi Sněmovny. Vyjádřit by se měla i k tomu, zda řešení nepodcenila a co dělat pro to, aby se podobné lokální šíření neopakovalo. Piráti zároveň vznesou požadavek, aby byli testováni na koronavirus všichni horníci OKD i jejich rodiny.

Roušky a zákazy

Kvůli šíření nákazy přerušily OKD počátkem července těžbu ve všech dolech. Na Karvinsko a sousední Frýdecko-Místecko se vrátila mimořádná opatření, např. zde omezují účast na hromadných akcích, návštěvy nemocnic a sociálních zařízení a přikazují zakrývat si nos a ústa uvnitř budov a v MHD. Plošný zákaz návštěv je také ve FN Ostrava a ode dneška i v ostravské městské nemocnici.

Nakažených více

V Moravskoslezském kraji bylo ke včerejšímu dni potvrzeno 3375 případů nákazy koronavirem, o 41 víc než v pondělí ráno.

Šíření pod kontrolou

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška by v Česku bez Karvinska byla odeznívající epidemie. „Pro Moravskoslezský kraj statistici odhadují, že se tam od každého nemocného nakazí v průměru 1,51 lidí, na Karvinsku pak 1, 6. Neznamená to nekontrolované šíření v populaci,“ řekl Dušek.

Čeká nás propad

České hospodářství čeká letos kvůli omezením spojeným s šířením koronaviru propad o 7,8 procenta, což je výrazně více, než se původně

Slovinsko se otevírá

Slovinsko včera vrátilo Česko zpět na seznam bezpečných zemí, jejichž obyvatelé se nemusí v této zemi prokázat negativním testem na koronavirus, nebo jít do karantény. Výjimkou je Moravskoslezský kraj. Dále však platí omezení pro Čechy v Lotyšsku a v Estonsku, kde je povinná dvoutýdenní karanténa. Na Kypru musejí Češi předkládat negativní test na Covid-19.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.